Chovatelé sčítají škody. Kvůli tropickému počasí uhynulo přes 70 tisíc kusů drůbeže

Na následky tropického počasí letos uhynulo více než 70 tisíc kusů drůbeže. Nejčastěji šlo o brojlery, slepice a krocany. Maso ale na tuzemském trhu nejspíš nezdraží. Veterináři i kvůli vysokým úhynům v loňských letech zvýšili počet kontrol. Do chovů chodí minimálně jednou za dva roky. Zaměřují se hlavně na větrací a chladicí zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slepice

slepice | Foto: Fotobanka stock.xchng

V klatovské drůbežárně například uhynulo osm tisíc kuřat. Škoda přesáhla 200 tisíc korun.

Vedoucí nákupu z Drůbežářského závodu Klatovy Jan Matějka říká, že chlazení v halách je obtížné:

Přehrát

00:00 / 00:00

Tropické počasí potrápilo chovatele. Letos uhynulo přes 70 tisíc kusů drůbeže. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Barbora Kladivová

„Potřebujete tu halu větrat. Když máte venkovní teplotu, tak v hale je většinou plus minus stejně. Halu dokážete zchladit o dva, maximálně dva a půl stupně, ale o víc ne. Jakmile je teplota v noci víc než 20 stupňů, tak organismus kuřete si neodpočine. Stresem nebo přehřátím organismu dojde k úhynu.“

Veterináři letos evidují deset hromadných úhynů, osm z nich od letošního června. Nejčastěji šlo o brojlery, ale také o slepice a krocany. Celkem letos pošlo přes 70 tisíc kusů drůbeže.

„Případů přibývá tím, že dojde k výkyvům počasí nebo bouřkám. Hlavním problémem je výpadek elektřiny a nesprávné fungování náhradních zdrojů. Rychle stoupne teplota a dojde k úhynům,“ vysvětluje Zbyněk Semerád, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat ze Státní veterinární správy.

Státní veterinární správa také u farmářů zvýšila počet kontrol. V minulých letech dokonce vyhlašovala v teplém počasí i mimořádné prohlídky.

„Pro letošní rok jsme to udělali tak, že jsme nevyhlašovali mimořádnou akci. Děláme spoustu plánovaných kontrol, kontrol na podněty, kontrol pro dotační tituly. V případě drůbeže, prasat intenzivně konrolujeme, jak mají nastavený alarm, zabezpečený náhradní zdroj a podobně,“ říká Semerád.

Lidru Libotenice - rozšířený klecový chov | Foto: Miroslav Zimmer

Na chlazení a vybavení hal se zvířaty ale musí mít farmáři peníze, což bývá u drobných chovatelů problém.

„Menší chovy nemají na investice. Nemohou do chovů tolik investovat,“ potvrzuje Gabriela Dlouhá z Českomoravské drůbežářské unie.

Pomocnou ruku proto v září podá chovatelům ministerstvo zemědělství. Chce mezi ně rozdělit téměř půl miliardy korun. Na co peníze použijí, je už podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL jen na nich.

„Prostředky, které jsou v investiční obálce, jsou opravdu nemalé. Skoro půl miliardy korun pro tento rok je pro chovatele opravdu velká příležitost. V příštím roce plánujeme obdobnou výzvu,“ dodává Jurečka.

Přestože mimořádná vedra chovatele letos potrápila, nejde o nejhorší sezonu. Před třemi lety na farmách uhynulo skoro čtvrt milionu kusů drůbeže.

Anna Jadrná, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme