Chystané změny v policii rozdělují politickou scénu. Zeman se chystá mluvit s aktéry sporu

Plánovaná reorganizace policie rozděluje politickou scénu. Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, přičemž předpokládá, že by ÚOOZ a ÚOKFK měly jedno vedení. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta už kvůli tomu oznámil odchod ze služby. Český rozhlas přináší reakce českých politiků na aktuální dění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Každý má právo rezignovat, ale je otázka znát příčiny této rezignace,“ řekl prezident Miloš Zeman o hádkách v koalici. Zeman je nyní na zahraniční cestě. Už před úterním odletem se prý setkal s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, který ho informoval o svém pohledu na věc. „Nyní požádal o setkání i pan ministr Chovanec. Já se rád seznámím, budou-li si to přát, se stanovisky všech zúčastněných stran, a teprve potom vyjádřím svůj vlastní názor,“ řekl Zeman.

„Reorganizace policie je odborná záležitost, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Odmítám snahy ANO politizovat a destabilizovat práci policie a zcela nepřijatelně zasahovat politicky do jejích vnitřních záležitostí. Chování ANO je v rozporu s respektováním principu nezávislosti policie, zákonnosti a demokratické dělby moci,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v tiskovém prohlášení na webu vlády.

„Zmiňovaná 'reorganizace' není v kompetenci policejního prezidenta, ale ministra vnitra. Jde tedy o rozhodnutí a odpovědnost ministra této vlády, tedy o rozhodnutí, jež podléhá politické odpovědnosti, a to politické odpovědnosti stran a hnutí, které tuto vládu sestavily a tvoří,“ uvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v dopise premiérovi.

„Pokládám za chybu, že policejní prezident a ministr vnitra se svým záměrem neseznámili partnery a veřejnost dříve. Za chybu pokládám i reakci ANO, které kvůli administrativní změně v řízení policejních útvarů vyvolalo dohadovací koaliční jednání a hrozí demisemi… Osobně se ještě pokusím zvrátit rozhodnutí plukovníka Roberta Šlachty odejít do civilu. I když vyšetřování korupce nestojí a nepadá s jedním člověkem, jde o nesmírně zkušeného policistu, o kterého by bylo škoda přijít,“ napsal vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v tiskovém prohlášení.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta rezignoval. Oznámil to po schůzce na Policejním prezidiu

Číst článek

„Pokud by se to dotklo živých kauz, tak tu reorganizaci neschválím, na tom se nic nemění,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který má dnes na programu jednání v Lucemburku. Analýza, zda změny v policii budou mít dopad do živých kauz, podle něj hotová je. „Až se vrátím do České republiky, tak se s tím budu podrobně seznamovat, a jestli pan Šlachta rezignoval, to nevím, vím to akorát z médií. Esemeskovali jsme si spolu, ale nepotkali jsme se. Nepokládal za nutné mě informovat o tom, že bude končit. Je to v pravomoci policejního prezidenta,“ dodal Chovanec.

„Pokud projde reorganizace v té podobě, v jaké je navrhovaná, tak je to bezprecedentní útok na boj s korupcí a na všechny pozitivní změny, které se v posledních letech odehrály,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Každý zkušený policista, který odchází od policie, je ztrátou, protože výcvik a získávání zkušeností je otázka na mnoho let. Na druhou stranu není ochoten se podílet na reformě, se kterou nesouhlasí. To je čestné rozhodnutí. Manažer, který nesouhlasí s rozhodnutím svých nadřízených, odchází, tak to v životě bývá,“ uvedl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD).

„Policejní prezident nás ujistil na výboru, že probral novou koncepci s panem ředitelem Šlachtou. Pro mě to znamená, že mu to bylo řečeno. Tak asi to taky nevěděl. Takže byl uveden svým policejním prezidentem v omyl, protože je jasně dáno, že pan Šlachta se nepodílel, ani nevěděl o té reorganizaci,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO) v České televizi.

„Musím říct, že to, co jsem viděl v té studii, a to, co vůči ní můžu říct, tak to je vrchol diletantismu. Já bych docela rád vyzval ministerstvo vnitra, aby tu koncepci zveřejnilo, aby se s tím mohli seznámit ostatní lidé. A když to neudělají oni, tak to udělám já,“ uvedl člen sněmovního výboru pro bezpečnost Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Reorganizaci policie začalo prošetřovat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Číst článek

Poslanec a bývalý policista Zdeněk Ondráček (KSČM) míní, že v souvislosti s plánovanou reorganizací by měl odstoupit policejní prezident Tomáš Tuhý. „Tím, že reorganizaci předem neprojednal a má to za následek avizovaný odchod několika velitelů a možná i řadových policistů, což může přivodit minimálně zbrzdění vyšetřování některých kauz, manažersky pochybil. Jako důstojník by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost,“ sdělil Ondráček.

„Hysterie ANO s Babišem v čele mi vnuká otázku: skončí pan Šlachta přímo v bezpečnostní divizi Agrofertu, anebo v nějaké z jiných Babišem účelově zřízených agencií?“ tázal se poslanec TOP 09 Daniel Korte. Ten také kritizoval dopis nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, v němž žalobce odmítá změny v policii. „Prokazuje tím, že není nezávislý, ale staví se do role 'angažovaného prokurátora', který stojí nad policií. Je to na okamžité odvolání,“ uvedl poslanec.

Podle poslance Marka Bendy z ODS spory v koalici dokazují, že vláda nepracuje dobře. „Pro mě je mimořádně nešťastné, že se z toho stalo takovéto politikum, že jednotlivé politické strany uvnitř vlády si navzájem vyhrožují. Je to ukázkou toho, jak se snaží ovlivňovat jedni i druzí policii a svědčí to o mimořádně nešťastné práci vlády.“

Že by se věc neměla politizovat, si myslí i bývalý policejní prezident a současný bezpečnostní expert ODS Martin Červíček. „Teď se politizuje něco, co je předmětem pouze odborné debaty. A snad nikdo nepochybuje o tom, že policejní prezident, potažmo ministr vnitra mají právo rozhodnout o reorganizaci. Ale dodávám, po předchozí odborné diskuzi.“

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme