Cigaretu si většinou odpustí, skleničku už méně. Více než polovina těhotných v Česku pije alkohol

České ženy si nerady odpírají alkohol v těhotenství. V průzkumu, který mezi šesti sty pražskými matkami provedli nutriční specialisté Thomayerovy nemocnice, jich přiznalo občasnou skleničku 55 procent. Pětina žen pak uvedla, že kouří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotenství, těhotná žena, porod, láska

Těhotenství, těhotná žena, porod, láska | Foto: CC0 Public domain

Dotazníky vyplňovaly loni, když vstupovaly do projektu Evropské komise na podporu zdravého životního stylu s názvem Společně.

Roční kurzy o výživě a cvičení ale výsledky podle koordinátorů výrazně proměnily. Třeba pití alkoholu omezila většina zapojených žen.

„Určitě to cvičení. Protože jsem se i doma začala sama protahovat. Začala jsem i lépe držet tělo. Hlídám se, abych chodila správně narovnaná a dost to pomáhá, když nosím hodně malou, takže mám přece jen posílená záda a nebolí mě. A je příjemné potkávat ty samé tváře, všechny jsme byly stejně neohrabané. I po porodu jsme všechny měly bříška, vyšší váhu a nikdo z toho neměl žádný mindrák.

'Kouřit jsem přestala. Úplně'

„Já jsem pravidelně kouřila. A to jsem přestala. Úplně," pochvaluje si Pavlína Pevná, maminka asi půlroční Elišky. Kromě cvičení se v ročních kurzech pod dozorem specialistů zdarma učila také zdravě vařit a nakupovat.

Výsledky pilotního projektu Společně, kterého se účastnily i Dánky, Britky, Bulharky a Španělky, si pochvalují také jeho koordinátoři. Podle nutriční specialistky Jitky Tomešové omezily těhotné a kojící ženy v Česku přejídání a alkoholu se jich začalo důkladněji vyhýbat přes 60 procent. Vypily ho o třetinu méně než před tím. Ve srovnání s ostatními zeměmi je to ale pořád hodně.

České nastávající matky si alkohol neodpouští

„93 procent maminek tvrdí, že ví, že by se během těhotenství neměly konzumovat alkoholické nápoje. Ale pouze 45 procent alkoholické nápoje během těhotenství udává, že je nekonzumuje. V porovnání třeba se Španělskem, tam tu konzumaci méně než jednou za měsíc uvádí pouze pět procent maminek. Co se týká kouření, tak na tom Praha není úplně nejhůře. V podstatě 80 procent maminek uvádí, že během těhotenství nekouří. Pokud si pamatuji srovnání s bulharským městem, tam například nekouření uvádělo pouze 65 procent maminek," popisovala Tomešová.

Přitom českému Národnímu registru rodiček loni přiznalo kouření jen necelých 7 procent těhotných žen a pití alkoholu téměř žádná.

Matky ocenily především cvičení

Projekt Společně se zaměřoval také na práci se ženami z národnostních menšin a sociálně znevýhodněného prostředí. Skupinku romských matek z Prahy 5 učila vařit nutriční terapeutka Věra Boháčová.

„Pokulhávaly ty zásady, co je výhodnější nutričně a proč. Takže jsme se bavily o jednotlivých i vstupních surovinách. Že slunečnicový olej se rychle přepaluje, výhodnější je olej řepkový," vysvětlovala Boháčová.

V Česku se do projektu celkem zapojilo na 1300 těhotných a kojících žen. Nejvíc podle Jitky Tomešové ocenily pravidelné cvičení.

„Nabízeli jsme pět typů aktivit. Jednak semináře o zdravém životním stylu a výživě. V návaznosti na to nakupování s nutriční terapeutkou v supermarketu, také vaření s nutriční terapeutkou ve cvičné kuchyni. A potom jsme měli cvičení pro mamimky před porodem a dva typy cvičení pro maminky po porodu. Ty maminky, které jsou zvyklé třeba na předporodní cvičení, tak velice často pokračují po porodu a cvičí dále. Ale co se říká, tak je nejlepší začít ještě před tím těhotenstvím," tvrdí Tomešová.

Projekt, který financuje Evropská unie, má pokračovat i v příštích letech. A zapojit se do něj můžou další česká města.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme