Cílený konstrukt šitý horkou jehlou, komentuje Tuhý obrat ve vyšetřování 'brutálního úniku' informací

Nařčení z brutálního úniku informací považuje policejní prezident Tomáš Tuhý za konstrukt s cílem destabilizovat vedení policie v návaznosti na reorganizační změny. A nepřímo ukazuje na olomoucké Vrchní státní zastupitelství. „Je velmi zvláštní, že se někdo může takovým příběhem takto intenzivně zabývat na základě vykonstruovaných faktů a nepravdivých údajů,“ říká Tuhý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference, Ministerstvo vnitra

tisková konference, Ministerstvo vnitra | Foto: Martin Svozílek

Červnové nařčení z úst dnes již bývalého vysokého důstojníka ÚOOZ a kritika policejní reorganizace Jiřího Komárka mohlo podle Tuhého poškodit celou policii. „Je to pro mě alarm,“ řekl Tuhý v rozhovoru deníku Právo.

„Fakt, že se to celé dnes dostává do jiného světla, znamená, že tu věc někdo připravoval. A že ji připravoval zřejmě tzv. horkou jehlou a udělal při tom řadu zásadních chyb,“ komentuje Tuhý pro deník skutečnost, že klíčová SMS, která měla podle původních informací přijít na číslo Davida Tesaříka – syna vlivného olomouckého podnikatele ze společnosti Tesco SW Josefa Tesaříka a synovce senátora za ČSSD Martina Tesaříka – nebyla příchozí, ale odchozí. Podle nových zjištění ji Tesařík nedostal, ale sám odeslal.

'Zvláštní olomoucké vyšetřování'

Otazníky kolem celého případu podle policejního prezidenta zvětšuje i usnesení o odložení celé věci, které zveřejnil Nadační fond proti korupci. „Tam je mnohem více rozporů, nesedí tam třeba časové údaje a jsou tam zřejmě cíleně některé údaje zamazávány tak, aby byly přesto viditelné. I to považuji za určitou aktivitu, která měla poškodit mě i mé blízké,“ dodává Tuhý.

Tuhý v rozhovoru nepřímo ukazuje na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které věc šetřilo. Je podle něj zvláštní, že vedlo rok a půl nějaké řízení, ve kterém měl figurovat jako podezřelý. „Je velmi zvláštní, že se někdo může takovým příběhem takto intenzivně zabývat na základě vykonstruovaných faktů a nepravdivých údajů. Nevím, jakou to pak může vyvolávat důvěru v takovou instituci,“ říká Tuhý.

Z telefonu Tuhého blízkých unikaly informace o vyšetřování IT zakázek, řekl Šlachta komisi

Číst článek

Zmíněná SMS měla přijít na číslo komunikující s telefonem, do kterého později vložila svou SIM kartu Tuhého bývalá manželka. Tuhý ale odmítá, že by vůbec znal Josefa Tesaříka nebo jeho syna.Vzhledem k poslednímu vývoji vyšetřování okolo inkriminované SMS má policejní prezident pochybnosti i o zmiňovaném telefonu. „Jsem přesvědčen, že takový telefon buď nikdy neexistoval, nebo nebyl používán nikým z mého okolí,“ říká. Věc už podle něj řeší inspekce.

„Běží šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů a doufám, že tato záležitost, tedy jak se měl zmíněný telefon dostat do mého okolí, bude také náležitě prošetřena a vysvětlena,“ dodává a opakuje, že snaha spojovat jeho osobu s únikem informací je cílená a připravená.

Na otázku, kdo za tím stojí, by podle něj mělo odpovědět právě probíhající šetření GIBS. „Každopádně nedovedu si představit, že by Vrchní státní zastupitelství v Olomouci bylo schopno prověřovat více než rok a půl policejního prezidenta, aniž by k tomu mělo konkrétní zákonné důvody nebo konkrétní informace vedoucí ke konkrétní osobě,“ vrací se Tuhý opět k olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi.

Důkazy pro brutální úniky ze spisů? Exdetektiv Komárek trvá na svých slovech na Tuhého adresu

Číst článek

Odmítá spekulace o tom, že skutečným důvodem reorganizace policie mohla být snaha „zkrotit“ tehdejšího šéfa ÚOOZ Šlachtu, jehož detektivové víc a víc pracovali na lidech z politiky nebo jiných policejních útvarů, což jim nepříslušelo. Již v červnu Tuhý označil nařčení z úniku informací za "nebývalý účelový nátlak“ ze strany Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie.

S nařčením Komárka o úniku informací nesouhlasí ani parlamentní vyšetřovací komise, respektive Komárek podle ní nepředložil o úniku přesvědčivé důkazy.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme