Čína podle prezidenta Zemana investuje letos v Česku 95 miliard korun

Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně v příštích pěti letech investuje 60 miliard korun. Zeman to řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman (vpravo) a Si Ťin-pching na Pražském hradě podepsali dohodu o strategické spolupráci mezi Čínou a ČR

Miloš Zeman (vpravo) a Si Ťin-pching na Pražském hradě podepsali dohodu o strategické spolupráci mezi Čínou a ČR | Zdroj: ČTK

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching dnes podepsali na Pražském hradě smlouvu o strategické spolupráci mezi oběma zeměmi.

Ministři české vlády s čínskými představiteli pak uzavřeli také memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.

Miloš Zeman čínskému prezidentovi při společném jednání řekl, že si váží jak osobního přátelství se Si Ťin-pchingem, tak navázaných vztahů s Čínou.

„Zítra na Žofíně budeme na byznys fóru podepisovat konkrétní obchodní smlouvy, a jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil. Je to jenom na tento rok 95 miliard korun,“ uvedl český prezident.

Čína a Česká republika jsou strategickými partnery, dohodu podepsali na Hradě prezidenti

Číst článek

Připomněl, že investice jdou i opačným směrem. „Vážím si toho, že firma Škoda Auto, což je naše nejúspěšnější firma, bude v průběhu příštích pěti let investovat 60 miliard korun pro výstavbu svých závodů v ČLR, vážím si i investic našeho leteckého průmyslu a tak bych mohl pokračovat dál a dál,“ dodal.

Země mají podle Si Ťin-pchinga posílit vzájemné propojení

Si Ťin-pching uvedl, že Čína a Česko by měly prohlubovat pragmatickou spolupráci a posílit vzájemné propojení. Posílit by podle něj měla všestranná výměna mezi vládními orgány, politickými stranami, jmenoval i hospodářskou spolupráci, kulturní výměnu a kooperaci mezi regiony.

Obě země podle čínského prezidenta spolu zahájí velké projekty, spolupracovat by měly například v oblasti jaderné energetiky. "Budeme nadále prosazovat výměnu a spolupráci v oblasti financí a pokročilých technologií," řekl Si Ťin-pching po setkání se Zemanem.

Za důležitou označila hlava čínského státu i kulturní spolupráci, kterou považuje tradičně za velmi rozvinutou oblast česko-čínských vztahů. "Je třeba i nadále podporovat, aby se česká a čínská kultura navzájem obohacovaly," prohlásil. Kooperace by se měla rozvíjet v oblasti vzdělání, televize a cestovního ruchu. Mělo by také dojít k dalšímu rozvoji čínské medicíny.

Si Ťin-pching v projevu také poděkoval za vřelé přijetí a uvedl, že česká krajina, historie země i její kulturní dědictví na něj zanechaly hluboký dojem. Rozhovor se Zemanem byl podle něj přátelský a plodný i vzhledem k tomu, že se během posledních let viděli již popáté a stali se z nich "dobří přátelé".

Slovům o spolupráci v oblasti kultury se na twitteru podivil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Čínský prezident teď na tiskovce horoval pro kulturní výměnu a spolupráci. Zajímavé, že ministra kultury ČR nikdo v té věci neoslovil," napsal.

Herman už před týdnem uvedl, že se Číně nelíbilo, že sněmovna na jeho popud 10. března držela minutu ticha za oběti protičínského povstání v roce 1959. Současně zdůraznil, že kulturní a obchodní výměnu je důležité podporovat, ale ne za každou cenu. "Není možné hodnotu lidských práv lacině vyprodávat za momentální ekonomický profit," uvedl.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme