Čínská velvyslankyně si stěžovala na ministerstvu zahraničí kvůli cestě poslanců na Tchaj-wan

Čínská velvyslankyně v Praze si minulý týden stěžovala na ministerstvu zahraničí. Nelíbila se jí cesta pěti českých poslanců na Tchaj-wan. Ambasadorka údajně trvá na tom, aby prezident, vláda i zákonodárci respektovali politiku jednotné Číny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí | Foto: Jaroslav Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Šéf příslušného odboru v Černínském paláci jí prý vysvětlil, že v Česku jsou poslanci nezávislí a vláda nebo prezident jim můžou pouze radit nebo doporučovat. Na problém upozornil server Aktuálně.cz.

Podle poslance Marka Bendy z ODS, který se cesty zúčastnil, má Česko „extrémní zájem“ na dobrých vztazích s Tchaj-wanem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínská velvyslankyně si stěžovala na MZV kvůli cestě poslanců na Tchaj-wan. Situaci přiblížil poslanec Marek Benda a analytička Alice Rezková

„Tchaj-wan je země, se kterou nemáme oficiální styky, protože udržujeme politiku jedné Číny. Protože je to ale velmi zajímavá ekonomická, kulturní a vědecká komunita, je třeba s ní udržovat styky. Proto se k tomu používá parlamentní diplomacie,“ vysvětluje Benda.

Podle něj nemůže čínská vláda ani velvyslankyně diktovat českým poslancům, kam budou jezdit. Upozornil také, že cestu neplatila Poslanecká sněmovna, ale Tchaj-wan.

Je to součást standardní komunikace, říká analytička

Možná bych to nenazvala stížností, ale spíše informativní návštěvou, komentuje vzniklou situaci analytička Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezková.

Pozvánka dorazila z Tchaj-wanu místopředsedovi sněmovny Petru Gazdíkovi. Kromě něj byl v delegaci i předseda neoficiální skupiny přátel Tchaj-wanu Marek Benda, šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a poslanci Jiří Junek z KDU-ČSL a Jiří Koskuba z ČSSD.

„Nevnímala bych to jako zásadní narušení nebo ochlazení vztahů. Předpokládám, že ministerstvo zahraničních věcí je ujistilo, že uznáváme princip jedné Číny. Vyměnili si takto druh diplomatických formalit. Nebyla to první ani poslední návštěva tohoto druhu z čínského velvyslanectví na ministerstvu. Myslím, že to je součástí standardní vzájemné komunikace,“ hodnotí Rezková.

Dodala také, že pokud chtějí země navázat oficiální diplomatické styky s Čínskou lidovou republikou, musí oficiálně přerušit diplomatické styky s Čínskou republikou, tedy s Tchaj-wanem.

Český rozhlas žádal o vyjádření také zástupce ministerstva zahraničních věcí. Resort ale odmítl s odůvodněním, že se jedná o vnitřní záležitost úřadu.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme