CIOR chce do vedení Čecha, ministerstvo obrany s podporou váhá

Konfederace záložních důstojníků (CIOR) chce do svého vedení na roky 2016 až 2018 Čecha, ministerstvo obrany to však nepodporuje. Takový přístup kritizuje Asociace záložních brigád, která je členem CIORu za Česku republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany | Foto: Filip Jandourek

Pozice České republiky v NATO bude příští rok zřejmě nejsilnější od vstupu země do aliance. Kromě toho, že generál Petr Pavel povede Vojenský výbor, a stane se tak mužem číslo dvě v NATO, budou také čeští zástupci předsedat dalším dvěma organizacím – Výboru národních záložních sil (NRFC) a CIORu.

Zatímco předsednictví v NRFC resort obrany podporuje, prezidenství v konfederaci CIOR nikoli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech ohledně českého prezidentství v konfederaci CIOR natáčela redaktorka Eliška Malínská

Přístup ministerstva kritizuje Asociace záložních brigád. „Myslím, že je to ostuda České republiky, protože nedokáže využít možností, které mezinárodní organizace, jako je CIOR, skýtá pro rozvoj a další vývoj v oblasti záloh a záložního systému jednotlivých členských států aliance samotné,“ poznamenal prezident Asociace záložních brigád Arnošt Líbezný.

Obě organizace, kterým budou nově šéfovat čeští zástupci, se podílejí na tvorbě a plánování obranných strategií NATO a postupně získávají v aliančním rozhodování stále silnější slovo.

Třeba NRFC spadá přímo pod vojenskou radu NATO a slouží jako její poradní orgán. CIOR sice ne přímo, ale přesto by vedení obou spolků mělo fungovat dohromady. Aspoň v minulosti se dodržovala tradice, že v čele stáli vždy zástupci ze stejné země. Teď hrozilo, že to poprvé nevyjde.

„Členem CIOR za Českou republiku není ministerstvo obrany nebo jemu podřízená složka, ale spolek Asociace záložních brigád stojící mimo resort obrany,“ vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek, proč resort nepodpořil českou kandidaturu do předsednictva CIORu.

„Limitující faktorem pro případnou podporu byl také fakt, že Asociace záložních brigád v CIOR zastupuje pouze důstojníky v záloze a nikoli další hodnostní sbory,“ dodal Medek.

NATO - ČR | Foto: Úřad vlády ČR

Podle Medka Asociace záložních brigád také nevyčíslila, kolik peněz přesně by potřebovala.

„Ministerstvo spolupracuje s řadou zájmových organizací a spolků sdružujících bývalé i současné vojáky z povolání. Za výše uvedených nejasných podmínek však není možné poskytnout významnou finanční garanci pouze jedné z nich – a sice Asociaci záložních brigád,“ dodal Medek.

Jenže za snahu tuzemské Asociace záložních brigád se nakonec postavilo mezinárodní vedení spolku záložních důstojníků. To rozhodlo, že Češi skutečně spolek v letech 2016 až 2018 povedou. Musí proto sehnat zhruba deset milionů korun.

Arnošt Líbezný řekl, že náklady na prezidentství pomohou české asociaci pokrýt i některé zahraniční země.

„Samozřejmě variant je několik. Dostali jsme nabídky ze zahraničí, které nám přislíbily určitou pomoc v rámci toho prezidentského období,“ uvedl šéf asociace Arnošt Líbezný. „Jsou ze tří zemí, a nechtěl bych je zatím zmiňovat,“ dodal.

Konkrétní jména kandidátů do vedení CIOR zatím nepadla, Asociace záložních brigád je bude vybírat v nejbližších měsících.

Martin Karlík, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme