Číselné kódy u občanského průkazu měly usnadnit úřadování, zatím se nevyužívají

K získání nového občanského průkazu nestačí jen fotografie a vyplněný formulář. Je třeba zadat také číselný kód. Právě ten měl původně usnadnit bezkontaktní úřadování. Jenže to stále nefunguje, i když se elektronické občanky vydávají v Česku od roku 2012. Úředníci tak musí zatím lidem trpělivě vysvětlovat, proč vlastně mají kód zadávat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový občanský průkaz (ilustrační foto)

Nový občanský průkaz (ilustrační foto) | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Vůbec si ty čtyři čísla nepamatuju, v danou chvíli jsem se snažila vymyslet něco, co se bude dát těžko uhodnout, ale asi jsem přechytračila sama sebe."

„Dva roky jsem to vůbec nepoužívala, takže jsem to zapomněla,“ popisuje Petra Vařeková z Prahy zkušenost s bezpečnostním osobním kódem.

Ten musí od roku 2012 zadávat při žádosti o novou občanku každý. Člověk si může navolit libovolnou kombinaci čtyř až deseti čísel. K čemu by to vlastně mělo být dobré, vysvětluje Lada Chovancová, vedoucí oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel na Úřadě městské části Praha 2. Ročně vydají přes sedm tisíc občanek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro získání nového občanského průkazu je od roku 2012 třeba zadat také číselný kód. Ten slouží k ochraně osobních dokladů a v budoucnosti má usnadnit bezkontaktní úřadování

„Bezpečnostní osobní kód bude sloužit k autentizaci při elektronické identifikaci držitele občanského průkazu, a to při komunikaci s informačními systémy veřejné správy,“ vysvětluje Lada Chovancová a dodává:

„Všechny státní orgány by měly mít přístroj, kde bude možnost bezpečnostní osobní kód zadávat. Zatím to tak není, ale kód je podmínkou předání nového občanského průkazu.“

Zapomenout kód, který člověk nepoužívá, je poměrně snadné. Pro jeho odblokování bude muset člověk znovu na úřad a připravit si sto korun, které se za to platí.

„Občany upozorňujeme na to, že by si měli zvolit takový kód, který si budou pamatovat. Většinou si ho zapisují do telefonu nebo do nějakého poznámkového sešitu. Pokud se stane, že bezpečnostní kód zapomene, dá se tento kód za poplatek sto korun odblokovat,“ doplňuje Lada Chovancová, vedoucí oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel.

Zatím to ale vypadá, že ještě dlouho bezpečnostní osobní kód nebude v praxi potřeba. Nikdo neví, kdy by se v Česku mohlo s elektronickým úřadováním vlastně začít.

„Plně rozvinout elektronizaci veřejné správy bude možné ve chvíli, kdy na to budou dostatečné ekonomické možnosti,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Elektronické občanky mají dvě podoby. Ta obyčejná je zdarma, ta s čipem za příplatek 500 korun. O druhou verzi ale nemají lidé skoro vůbec zájem. Původní záměr, že by si na ni díky čipu mohl nahrát třeba řidičský průkaz nebo předplatné na MHD, se totiž také nepovedlo uvést do života.

Celkem v České republice vydaly úřady přes čtyři miliony elektronických občanek, stát za ně zaplatil celkem skoro půl miliardy korun.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme