Senátoři schválili novelu azylového zákona, zmírnění pravidel neprošlo

Senát schválil změny zákona o azylu. Cizinci odsouzení k delšímu vězení v Česku asi ztratí právo k pobytu. Několik senátorů ale mělo k vládní novele výhrady. Horní komora o ní kvůli migrační krizi diskutovala asi tři hodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku (na snímku z 5. listopadu 2015)

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku (na snímku z 5. listopadu 2015) | Zdroj: ČTK

„Cílem je dobudovat společná pravidla pro udělování mezinárodní ochrany a zabránit zneužívání tohoto systému,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Mezinárodní ochrana je podle něj jedním z nejvýznamnějších institutů ochrany lidských práv.

„Současně však představuje tu nejsnazší cestu k legalizaci pobytu cizince na území. Bezpečnostní rizika s tím spojená z našeho pohledu nesmí být opomíjena a musí být brána v potaz při tomto procesu,“ upozornil ministr.

Žadatelé o azyl budou podle návrhu také moci začít pracovat už půl roku po začátku azylového řízení.

Zrychlení azylového řízení neprošlo

Někteří senátoři navrhovali naopak další zmírnění pravidel ve prospěch migrantů. Třeba senátoři za Stranu zelených Václav Láska a Eliška Wagnerová požadovali zkrátit ze šesti měsíců na polovinu lhůtu pro vyřízení žádosti o azyl.

„Vyřízení žádosti o azyl v co nejkratším možném termínu je jak v zájmu azylanta, který přiznanou ochranu dostane, tak v zájmu ČR v případě žadatelů, kterým ochrana žadatelů přiznána nebude,“ míní Václav Láska.

„Čím delší pobyt žadatele, který nárok nemá na území ČR, tím větší komplikace spojené s realizací rozhodnutí, kterým mu nebude ochrana přiznána. A naopak čím rychlejší vyřízení žádosti u azylanta, který nárok na ochranu má, tím lepší šance na jeho integraci do naší společnosti,“ dodává senátor.

Tento návrh ale senátoři nepřijali. Václav Láska a Eliška Wagnerová chtěli i další změny. Třeba zúžit právo policie zajistit cizince a zrušit odebírání mobilů migrantům v detenčních zařízeních. Tuto praxi ale ministr vnitra Milan Chovanec zdůvodnil zajištěním bezpečnosti lidí, kteří tam pracují. Aby cizinci nemohli například zveřejnit jejich fotografie.

Poplatek za pobyt zůstane

Zachován zůstal také poplatek za pobyt v detenčním zařízení. Je 242 korun na osobu a den. Resort vnitra ho hájí tím, že za něj poskytuje ubytování, jídlo, hygienu a lékařskou péči.

Novela počítá i s tím, že by každý propuštěný migrant bez peněz dostal 400 korun na jízdenku a jídlo. Ministerstvo vnitra také bude moci dát dotaci obcím, kde jsou zařízení pro zajištění cizinců. Zatím na tento příspěvek – 8 korun na osobu a den – mají nárok obce s azylovými ubytovnami.

Senátor Jaroslav Kubera z ODS upozornil na to, že se problém s migranty může v budoucnu podstatně zhoršit.

„Toto už žádné evropsky korektní řešení nemá. Povídačky o tom, jak ty pošleme, ty vybereme… Jsou to nesmysly. Stany, které jsme zlikvidovali, budeme brzy stavět, protože další vlna už půjde přes ČR a byl bych rád, kdybychom na to byli připraveni,“ řekl Kubera.

„My politici musíme být solidární, to je všechno možné, ale vždyť nejsme tak solidární ani k našim vlastním bezdomovcům, takže na co si tady hrajeme? Ani to nedokážeme,“ dodal Jaroslav Kubera.

Lenka Jansová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme