Cizinecká policie při půlnoční kontrole vlaků v Břeclavi zadržela čtyři Afghánce

Cizinecká policie dnes po půlnoci kontrolovala v Břeclavi dva mezinárodní vlaky. Policisté měli podezření, že v nich cestují nelegální migranti - a čtyři lidi nakonec skutečně zadrželi. Počet běženců zadržených v České republice se za poslední týden ztrojnásobil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na pražském hlavním nádraží celý den kontrolovala vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti

Policie na pražském hlavním nádraží celý den kontrolovala vytipované vlaky, kterými by mohli jet nelegální migranti | Zdroj: ČTK

Policisté v Břeclavi zadrželi čtyři cizince, podle prvních informací jsou všichni z Afghánistánu. Dva z nich sice měli podanou žádost o azyl, avšak ne v Česku, ale v Rakousku. Totožnost dalších dvou lidí zatím policie nezná a bude ji dál zjišťovat.

Nelegální běženci většinou mají platné jízdenky, chybí jim ale pasy nebo jiné doklady. Podle policistů tito lidé většinou nekladou odpor, jsou spíše překvapení, že je někdo kontroluje.

Rizikové jsou podle policie právě dálkové spoje. Konkrétně v Břeclavi se kolem půlnoci sjíždějí noční vlaky z Vídně a Budapešti a železničáři tam přeřazují vagony, aby vlaky mohly dál pokračovat směrem do Německa a Polska. Na kontrolu cestujících má 18 policistů jen zhruba 20 až 30 minut.

Takzvané pobytové kontroly po příjezdu dálkových spojů do Česka nejsou pro policisty žádnou novinkou. Zvýšený počet kontrol provádějí už od loňského listopadu, kdy imigrační vlna z Afriky a Blízkého východu začala. Od té doby jihomoravští policisté zadrželi více než 400 nelegálních migrantů.

Letos 2500 nelegálních migrantů

Zesílené kontroly kvůli běžencům probíhají v posledních dnech nejen na železnici, ale i na silnicích. Nejčastěji migranti překračují české hranice právě v Jihomoravském kraji a podle policistů celkový počet odhalených osob stále roste.

„Pokud se bavíme o prvních pěti měsících tohoto roku, tak na území České republiky bylo zjištěno už 2500 nelegálních migrantů, což je nárůst o 42 procent oproti shodnému období loňského roku,“ řekla Českému rozhlasu policejní mluvčí Kateřina Rendlová.

Nejčastěji se jedná o běžence ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, ale jsou mezi nimi třeba i lidé ze Somálska, Srí Lanky, Gambie, Pákistánu či Ghany. Jen v noci z neděle na pondělí cizinecká policie zadržela 21 běženců.

mka, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme