Člověk si pak váží toho, co tady má, říká voják po návratu z africké mise

Srpnové přepadení hotelu Byblos ve středomalijském městě Sevare sledovali někteří čeští vojáci zvlášť pozorně. S únosci, zřejmě islamistickými vzbouřenci, mohli bojovat i jejich žáci. Vojáky malijských jednotek totiž Češi už několik let cvičí. Vojáci působící v Mali, ale i v dalších zahraničních misích, se dnes sešli v Národním památníku na Vítkově v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN vyšle do Středoafrické republiky mírové jednotky

Rada bezpečnosti OSN vyšle do Středoafrické republiky mírové jednotky | Zdroj: Reuters

Pavel Kraina na malijské základně Koulikoro působil jako velitel vojenských instruktorů.

Malijské vojáky se svými muži cvičil něco přes půl roku. I v době, kdy došlo k přepadení hotelu Byblos, hojně využívaný pracovníky OSN.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zkušenostech ze zahraničních misí mluvila s českými vojáky redaktorka Evelyna Kulíšková

„Zasahovaly přímo malijské ozbrojené složky, a dá se říct, že slavily úspěch – došlo k osvobození rukojmí. Sice byly nějaké ztráty, ale provedli to. A bylo to pod jejich vedením,“ poznamenal pochvalně Kraina.

V Mali to podle něj vůbec není samozřejmost. Slůvko dril prý od přírody veselým malijským vojákům moc neříká.

Přesto snahu mají. Vycvičené jednotky míří na sever země do bojů s islamisty, kteří jsou podle Krainy po vzoru Islámského státu stále troufalejší.

„Oproti zahájení a konci naší mise se situace i v jižní části Mali zhoršila. Teroristické organizace jsou odvážnější a těch útoků provádí více,“ řekl.

Svědky střetů ozbrojených skupin byli Češi i v dalších oblastech kontinentu. Z pozorovatelské mise OSN ze středoafrického města Kaga – Bandoro se po roce vrátil Jan Drozd.

Ač voják, tak neozbrojený, musel každý den projíždět ulicemi, kde hrozila přestřelka nebo atentát. Proti sobě tam bojují křesťanské a muslimské ozbrojené skupiny, které terorizují i civilní obyvatele.

„Myslím, že to bylo v lednu letošního roku, kdy jsme byli pověřeni vyšetřováním masakru jedné vesnice asi 10 kilometrů od našeho ‚team situ‘. V podstatě to byla protiakce a bylo tam, myslím, devět obětí,“ popsal jeden z nejhorších zážitků z mise podplukovník Drozd.

Pobyt v Africe mu prý dal velkou životní lekci. „Jeden kolega mi řekl, že je to druhý život prožitý v jednom za jeden rok. Člověk si potom váží toho, co tady skutečně má,“ doplnil.

Týmy českých vojáků se vystřídaly také v Afghánistánu. Tam působí polní chirurgický tým a vojenští pozorovatelé OSN.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme