ČNB mění guvernéra, Singera střídá ve funkci Rusnok

Novým guvernérem České národní banky je ode dneška Jiří Rusnok. V čele centrální banky, která určuje měnovou politiku země, chce i nadále pokračovat v intervencích. Rusnok vystřídal ve funkci Miroslava Singera, kterému skončilo jeho druhé šestileté funkční období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB | Foto: Filip Jandourek

Pod Singrovým vedením začala centrální banka s intervencemi na devizovém trhu a stále tak drží kurz české měny kolem 27 korun za euro.

Když bývalý guvernér bilancoval minulé roky, ocenil hlavně to, že finanční sektor zvládl světovou krizi. „Bez jediné potřeby podporovat ho z peněz daňových poplatníků nebo státních (prostředků, pozn. red.) – to je v Evropě i ve vyspělých zemích dost ojedinělý výkon,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká národní banka má od 1. 7. 2016 nového šéfa. Guvernérem je Jiří Rusnok

Podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla je ale na hodnocení ještě brzy. Rozhodující bude, jak se centrální bance podaří odejít z intervenčního režimu.

„Čím delší doba, tím více roste bilance ČNB, a tím jsou vyšší potenciální rizika na trhu, protože peníze, kterých je tady teď nadbytek, můžou působit nepříjemnosti na trhu, jako je růst cen aktiv,“ uvedl s tím, že to nejdůležitější čeká až na Rusnoka.

Jiří Rusnok | Foto: Český rozhlas

Koruna může podle odhadu analytika prudce posilovat. Nebude to ale hned, protože Jiří Rusnok už před časem řekl, že bude v intervencích pokračovat.

„Nejméně do konce roku 2016 budeme udržet stávající kurzový závazek. Odhadujeme, že někdy kolem poloviny roku 2017 bychom mohli tento závazek opustit, nebo ho změnit,“ řekl.

Guvernéra ČNB jmenuje prezident republiky. Mandát Jiřího Rusnoka začíná 1. červencem 2016. Funkční období je stanovené na šest let, podle zákona může získat mandát maximálně dvakrát. V historii samostatné České republiky tuto funkci vykonávali dále Josef Tošovský, Pavel Kysilka (z pověření v plném rozsahu), Zdeněk Tůma a Miroslav Singer.

Pětapadesátiletý Jiří Rusnok byl ministrem financí, ministrem průmyslu a obchodu, poslancem a předsedou představenstva penzijního fondu ING. Po pádu Nečasovy vlády vedl prozatímní vládu.

Od loňského roku je Rusnok členem bankovní rady centrální banky. Podle analytika Josefa Rajdla bude v její politice pokračovat.

„Pan Rusnok je ve finančním světě velice zkušený, nedá se očekávat, že by jednal jinak než v duchu kontinuity měnové politiky ČNB. Funkce guvernéra je ve svém principu nezávislá a pan Rusnok je dostatečně silná osobnost, aby tuto nezávislost garantoval,“ vysvětlil Rajdl.

Kromě nového šéfa ČNB se změní i část bankovní rada. Nově v ní zasednou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký, což jsou bývalí Rusnokovi kolegové z ING.

Guvernéři ČNB - Josef Tošovský, Pavel Kysilka, Zdeněk Tůma, Miroslav Singer a Jiří Rusnok | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme