Co vám uniklo z voleb: předtančený Harapes, debakl Mynáře s Nejedlým a modré Česko

Po volbách do krajských zastupitelstev se Česká republika přebarví na modro. V devíti regionech totiž uspělo hnutí ANO, sociální demokracii se podařilo získat Jihočeský kraj a Vysočinu. Bodovali ale i lidovci a Starostové pro Liberecký kraj. Zpravodajský web Českého rozhlasu přináší výběr těch nejzajímavějších událostí z voleb 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Hradní posily nezabraly. Strana práv občanů na Zlínsku pohořela
V ostatních krajích kandidovali společně s hnutím Tomia Okamury. Jen ve Zlínském kraji šla Strana práv občanů, dříve Zemanovci, do voleb samostatně. A pohořela. Nepomohlo ani to, že na zlínské kandidátce měla nejznámější tváře partaje - hradního kanceláře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého.

Za neúspěch můžu já, říká zlínský lídr SPO. Na kandidátce měl posily z Hradu - Mynáře a Nejedlého

Číst článek

František "Čuňas" Stárek prohrál boj o senát
Těsně před branami druhého kola senátních voleb v Praze 6 skončil disident a signatář Charty 77 František "Čuňas" Stárek, jemuž dalo hlas necelých 14 procent voličů. V rozhovoru se Zpravodajským webem Českého rozhlasu uvedl, že neúspěch ho sice mrzí, avšak těší ho, že v jeho obvodu zvítězila pravice a že porazil další výraznou tvář letošních senátních voleb, tanečního mistra Vlastimila Harapese, který kandidoval za ANO.

Alespoň jsem předtančil Harapese, komentuje neúspěch ve volbách 'Čuňas' Stárek

Číst článek

Komunisté neudrželi mandáty v žádném kraji
Velké ztráty počítají po sečtení hlasů v krajských volbách komunisté. Strana přišla o polovinu mandátů, navíc ztratila hlasy v pro ni tradičně silných krajích. V Ústeckém ani v Karlovarském neobhájila vítězství z předešlých voleb.

Volební výprask pro KSČM. Nízká účast jí nepomohla, v krajích přišla o polovinu křesel

Číst článek

Senátní křeslo může získat Válková i Bělohradský
Do druhého kola senátních voleb v Praze postupují podle propočtů ČTK následující dvojice. Za Prahu 6 ředitel gymnázia Jiří Růžička z TOP 09 a filozof Václav Bělohradský za ČSSD a Stranu zelených. V Praze 10 zastupitelka Renata Chmelová kandidující za KDU-ČSL a lékař Jiří Holubář zastupující TOP 09. Pro Prahu 11 to jsou poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO spolu se zastupitelem Prahy 11 Ladislavem Kosem z Hnutí pro Prahu 11.

První senátní duely: v Praze uspěli Válková, Chmelová nebo Růžička

Číst článek

Jak politici hodnotili úspěchy i prohry
Krajské a senátní volby přinesly vítězství hnutí ANO a porážku několik dalším stranám i politikům. Ve svých prvních reakcích řada z nich lituje nízké volební účasti a kritizuje své soupeře.

Volby ve výrocích politiků: Brutální lhaní. Kampaň jako 'stardance'. Fiasko = ne až takový průšvih

Číst článek

Poražení voleb 2016
Měli ambice obhájit své posty a i po další čtyři roky stát v čele regionu. Anebo si věřili natolik, že letos se do krajských vlád probojují. Ve volbách do zastupitelstev ale strany TOP 09, ČSSD nebo KSČM propadly. Zpravodajský web Českého rozhlasu přináší výběr poražených v krajských volbách 2016.

Poražení voleb 2016: fiasko pro Kalouskovu TOP 09, na Moravě nepomohla ani klobása

Číst článek

Zeman: Za špatné výsledky ČSSD může vedení strany
Letošní krajské a senátní volby mohou předznamenat výsledky voleb do Poslanecké sněmovny příští rok. Myslí si to prezident Miloš Zeman, podle něhož jdou špatné výsledky ČSSD spíše za vedením strany než za regiony. V rozhovoru pro Blesk.cz podotkl, že v minulosti v regionálních volbách vítězily strany parlamentní opozice.

Nad Kalouskovou prohrou jsem radostně pozdvihl obočí, komentoval volby Zeman

Číst článek

Volební zisky i ztráty v přehledné mapě
Srovnání zisků jednotlivých stran v letošních krajských volbách ukazuje, že voliči odcházejí od sociálních demokratů k ANO 2011 Andreje Babiše.

Mapa: ČSSD ztrácela napříč republikou, ANO triumfuje

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme