ČSSD bude jednat o přímé volbě nového předsedy

Sociální demokracie má zítra definitivně rozhodnout, jestli si jejích zhruba dvacet tisíc členů zvolí nového předsedu přímo nebo jestli zůstane vše při starém. Předsedu bude ale volit až březnový sjezd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu | Foto: Tomáš Adamec

Podle stanov musí k avizovanému rozhodnutí dojít 120 dnů před datem sjezdu. Přímá volba předsedy strany je v českých podmínkách rozhodně netradiční věc. A podle kritiků by právě počet členů strany přinesl velké obtíže při organizaci hlasování, ale také riziko, že při nízké účasti by nemusel být předseda strany zvolen.

Tři známí uchazeči o post předsedy sociální demokracie, tedy úřadující předseda Bohuslav Sobotka, jihomoravský hejtman Michal Hašek a bývalý ministr vnitra Martin Pecina jsou pro přímou volbu. Jedním z argumentů je, že stojí o silný mandát, který by tím dostali. Rovněž podle politologa z Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka má avizovaná forma pro stranu nejméně dvě výhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSSD bude jednat o případné přímé volbě nového předsedy strany. Téma pro politologa z Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka.

„První výhodou je nastartování modernizace ČSSD, který byl s velkou pompou spuštěn před několika lety a přímá volba byla poslední výsadou, která se podařila uchovat. Kdyby od toho sociální demokracie ustoupila, mohla by být vnímána tak, že o modernizaci tolik nestojí. Nicméně jedná se o krok, který by pomohl straně otevřít oslovit novou voličskou základnu,“ řekl Jelínek a dodal:

„Druhou věcí je otázka vnitřních poměrů. Přímá volba totiž zajišťuje mnohem snazší zastoupení vůle členů konkrétní politické strany. Rozhodně představuje lepší formu než zákulisní kmotrovská vyjednávání. Obecně jsem ale skeptický k faktu, že právě k nástroji přímé volby ČSSD přistoupí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Potencionální přímá volba nového předsedy ČSSD. Téma pro jednoho z kandidátů Martina Pecinu.

Favoritem je zřejmě Sobotka

Podle Jelínka by zřejmě přímá volba prospěla nejvíce dosavadnímu předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi.

„Sobotka není osobou, které by bylo vlastní uzavírat různé aliance a výměnná spojenectví před sjezdem a na sjezdu. Je to vše ale v rovině spekulací, jelikož všichni tři zmínění kandidáti přímou volbu podporují,“ uvedl politolog z Masarykovy demokratické akademie.

Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme