ČSSD chce hlasování o nedůvěře vládě. Kvůli aféře kolem Drobila

Sociální demokraté vyvolají hlasování o nedůvěře vládě, které by se mohlo uskutečnit příští týden. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) pak vyzval premiéra Petra Nečase k rezignaci. ČSSD tak reaguje na údajnou korupční aféru na ministerstvu životního prostředí. Kvůli té už rezignoval šéf resortu, občanský demokrat Pavel Drobil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu | Foto: Tomáš Adamec

Podle sociálních demokratů totiž stále není jasná role premiéra Petra Nečase (ODS) v celé aféře. „Nám jde o to, jasně pojmenovat věci, které tady v posledních dnech proběhly médii na půdě Poslanecké sněmovny. Máme zájem o jasná vyjádření a vysvětlení ze strany premiéra Nečase,“ řekl místopředseda sociálně demokratických poslanců Jeroným Tejc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měl premiér vysvětlit, proč se kauzou nezabýval dřív.

Na mimořádné schůzi by měl premiér Petr Nečas podle úřadujícího předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky vysvětlit, proč se poměry na ministerstvu životního prostředí nezabýval už dřív.

„Nabízí se vážné podezření, zda jednání ministra Drobila a jeho blízkých spolupracovníků neprobíhalo ve skutečnosti s tichým souhlasem předsedy vlády Nečase. Minimálně od poloviny měsíce října do počátku měsíce prosince je zde vážná pochybnost, že předseda vlády Petr Nečas ve skutečnosti o poměrech na ministerstvu věděl, neudělal vůbec nic a tím je fakticky kryl,“ řekl Sobotka.

Nedůvěra vládě
Možnost vyslovení nedůvěry vládě je zakotvena v ústavě. Podle ní musí návrh na vyslovení nedůvěry vládě projednat Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Žádost o svolání schůze podají sociální demokraté předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové ještě dnes. Hlasování o nedůvěře vládě by se mohlo uskutečnit v úterý nebo ve středu. Přesný termín ale určí předsedkyně sněmovny. Pod žádost o schůzi s hlasováním o nedůvěře vládě se musí podepsat nejméně 50 poslanců, sociálních demokratů je přitom 56.

ČSSD může při hlasování počítat s podporou komunistů. Radiožurnálu to potvrdil šéf jejich sněmovního klubu Pavel Kováčik. „Samozřejmě. Dokonce jsme byli první, kteří vyzvali od mikrofonu, aby vláda odešla. A každý mechanismus, který tento náš návrh pomůže dovést k nějakému úspěšnějšímu konci, je námi vítán,“ uvedl Kováčik.

Hašek chce rezignaci Nečase

Premiér Petr Nečas by měl podle jihomoravského hejtmana Michala Haška rezignovat. A to kvůli tomu, že podle Mladé fronty Dnes o korupci na Státním fondu životního prostředí věděl. Podle Michala Haška je nepřijatelné, aby premiér státu kryl dva měsíce korupci.

Michal Hašek (ČSSD) | Foto: Štěpán Kotrba

„Pokud by premiér přijal odpovědnost za tuto věc a podal demisi, pak se nemusí hlasovat o nedůvěře. Podle ústavy by to znamenalo pád vlády. Jsem přesvědčen, že nikde v Evropě, kde funguje klasická demokratická politická kultura, není možné, aby předseda vlády kryl korupci," řekl Hašek.

Podle něj je zcela zjevné z důkazů, které přinesla Mladá fronta Dnes, že premiér byl o korupčním jednání informován. „A pokud nekonal, tak se sám dopustil trestného činu a měl by být předmětem policejního vyšetřování,“ dodal Hašek.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů. Opozice ale tolik poslanců nemá a tedy při hlasování nejspíš neuspěje. Podle Tejce teď bude ale zajímavé, jak se k situaci postaví vládní poslanci. „Zřejmě tím měl na mysli poslance za Věci veřejné,“ podotkl redaktor ČRo Zbyněk Zykmund.

Kalousek: Opozice se zviditelňuje

Ministr vnitra Radek John z Věcí veřejných je nicméně přesvědčen, že snaha ČSSD je zcela zbytečná. „Myslím, že plýtvají penězi daňových poplatníků, že bychom se mohli věnovat jiným věcem. Protože koalice má většinu a poté, co pan ministr Drobil odstoupil, není žádný problém. Takže když chtějí, ať si užijí,“ podotkl John.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Podobně to vidí i ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Podle něj je za tímto krokem jen snaha opozice o zviditelnění. „Pokud to ČSSD podá, mají dost na to hlasů, tak prostě proběhne hlasování o důvěře vládě. Jsem přesvědčen, že koalice má svůj program, který bude dál obhajovat a bude pro něj mít většinu. Opozice v tom vidí příležitost ke svému zviditelnění a nelze jí to vyčítat,“ poznamenal Kalousek.

Odvolaný ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek Občanskou demokratickou stranu obvinil, že chtěla účelově předražit rekonstrukci pražské čistírny odpadních vod o 3 miliardy korun. Půl miliardy pak údajně mělo jít do pokladny ODS.

Finanční poradce Martin Knetig podle Mladé fronty Dnes, která s kauzou přišla, přesvědčoval Michálka, aby ovlivnil některá výběrová řízení ve prospěch vybraných firem. Knetig to zdůvodňoval tím, že je potřeba vytvořit finanční fond pro podporu další politické kariéry ministra Drobila. Ředitel fondu Michálek si Knetigovu řeč nahrával a poté, co s ní seznámil ministra, byl z funkce odvolán.

Ivan Holas, Lucie Husárová 1, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme