ČSSD chce v jižních Čechách a na Vysočině hejtmany. Budeme ve většině koalic, předpokládá Sobotka

Sociální demokracie by mohla být ve většině krajů součástí vládnoucích koalic. Informoval o tom předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka po poradě vedení ČSSD s hejtmany v pražském Lidovém domě. Strana zvítězila v krajských volbách v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde chce mít také hejtmany. Podle Sobotky intenzivně o pozici v budoucích zastupitelstvech vyjednávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vedení strany s lídry krajských kandidátek

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vedení strany s lídry krajských kandidátek | Zdroj: ČTK

„Ve dvou krajích, kde sociální demokracie vyhrála, máme ambici obsadit pozici hejtmana. Pokud jde o ostatní kraje, tam vyjednáváme se stranami, které v těchto volbách uspěly. Budeme se snažit maximálně zúročit mandát, který jsme dostali od voličů,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie při vyjednávání trvá na tom, že se nebudou privatizovat krajské nemocnice. Důležitá je také možná stabilita koaličního uspořádání. Situace ohledně krajských koalic bude podle Sobotky jasná během dvou týdnů.

Předpokládá také, že ve většině krajů bude ČSSD v koalici. „Někde budeme mít hejtmany, někde náměstky hejtmanů. Z diskusí, které jsme měli, mi vychází, že máme široký koaliční potenciál," uvedl Sobotka. Do sněmovních voleb příští rok musí podle něj ČSSD víc otevřít kandidátky nestraníkům.

Mapa: ČSSD ztrácela napříč republikou, ANO triumfuje

Číst článek

Zda neúspěšní senátní kandidáti ČSSD podpoří některého úspěšného konkurenta z jejich obvodu ve druhém kole, bude záležet podle Sobotky hlavně na nich.

„Mapa je tak různobarevná, že v každém obvodu bude situace odlišná," vysvětlil. Do druhého kola senátních voleb postoupili adepti sociálních demokratů v devíti obvodech.

Neúspěch ČSSD podle předsedy strany zapříčinila i nízká volební účast. Velká část voličů zůstala doma, na což musí před volbami do sněmovny reagovat, dodal Sobotka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme