ČSSD chystá ústavní stížnost na úsporné zákony i proceduru

ČSSD oznámila, že podá ústavní stížnost na sporné vládní zákony, které v úterý schválila sněmovna. Podle úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky sociální demokraté počítají se stížností na zákony o zdanění státní podpory stavebního spoření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) ve Sněmovně.

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) ve Sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec

Vadí jim také, že koalice prosadila pro projednávání těchto zákonů stav legislativní nouze. Sobotka chce ale ještě počkat na to, v jakém složení bude o předlohách rozhodovat Senát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o ústavní stížnosti

„Bude se to týkat nejen obsahu zákona o stavebním spoření, ale i procedury, kterou vládní koalice zvolila na půdě Poslanecké sněmovny. A pokud vláda bude podobně postupovat na půdě Senátu a pokusí se ve starém složení Senátu proválcovat potvrzení stavu legislativní nouze, pak nepochybně i o tomto se v naší ústavní stížnosti budeme zmiňovat,“ oznámil Sobotka.

Strany koalice prosadily ve sněmovně dohromady čtyři úsporné zákony a poslanci je projednali ve zrychleném režimu legislativní nouze, tedy za jediný den. ČSSD i KSČM to kritizují.

Škrty teď posoudí Senát. Ten by je měl projednat ještě ve starém složení, ve kterém má pravice převahu. Premiér Petr Nečas ocenil, že škrty i přes zdlouhavé jednání podpořili všichni koaliční poslanci.

Rozhodující Sbírka zákonů

Na Ústavní soud se ČSSD chce ve chvíli, kdy normy vyjdou ve sbírce zákonů. Poslanec za ČSSD Jeroným Tejc ve Stalo se dnes zdůraznil, že stížnost připravují pro případ, kdyby o věci ještě rozhodoval původní Senát.

„Už podle našeho názoru nemá rozhodovat, nepromítly se do něj výsledky voleb. A stížnost, která by směřovala k zákonu, který mění stavební spoření, má dva zásadní body: zasahuje do už uzavřených smluv. Stejně tak se domníváme, že není možné zdaňovat státní příspěvek za rok 2010 padesáti procenty, tedy zpětně,“ uvedl Tejc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Jeroným Tejc (ČSSD) a Petr Tluchoř (ODS) ve Stalo se dnes

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ve Stalo se dnes naopak vyjádřil názor, že jde o státní příspěvek, nejde o úspory lidí, ale o výdaje odvozené z vůle státu, tedy Poslanecké sněmovny. „Chci polemizovat s mandátem senátorů. Je nepochybné, že končí 13. listopadu a zpochybňovat ji je protiústavní.“

Tejc také kritizoval vyhlášení legislativní nouze. Vidí v tom snahu na využití zkrácení lhůt, aby o zákonech rozhodoval ještě starý Senát, kde má pravice většinu.

Naopak Tluchoř připomněl, že sociální demokracie hlasovala pro stav legislativní nouze v době, kdy hrozily pro stávky a demonstrace odborářů kvůli zaměstnaneckým benefitům.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme