ČSSD zřejmě vyhraje první kolo senátních voleb, účast spadla pod 40 procent

První kolo senátních voleb zná většinu postupujících, kteří za týden svedou boj o senátorské křeslo v kole druhém. Zatím bylo sečteno už přes 90 procent všech okrsků, volební účast spadla pod 40 procent. Podle propočtů se do druhého kola senátních voleb nejspíš dostane nejvíc sociálních demokratů, asi 18 z celkových 54 postupujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

Jistým postupujícím je například předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. Po sečtení většiny hlasů v obvodu Pelhřimov už ho v čele nemůže žádný z protikandidátů předstihnout.

V pelhřimovském obvodu už sečetli 99 procent okrsků. Druhé postupové místo získá pravděpodobně nezávislí kandidát v barvách TOP 09 Ivo Jahelka.

Dalšími jistými postupujícími jsou sociální demokrat Miroslav Antl a Luboš Řehák z KDU-ČSL v obvodu Rychnov nad Kněžnou. Ve druhém kole bude o senátorské křeslo bojovat také bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová za Stranu zelených, zvítězila v Přerově. Ve druhém kole utká s ministrem dopravy Antonínem Prachařem z hnutí ANO.

Ve Žďáru nad Sázavou se o místo v Senátu utkají dosavadní senátorka Dagmar Zvěřinová (ČSSD) a František Bradáč (KDU-ČSL). Křeslo senátora za obvod Vyškov bude obhajovat místostarosta Vyškova Ivo Bárek (ČSSD), soupeřem mu bude náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý (KDU-ČSL).

V Uherském Hradišti nejvíce hlasů získali a o křeslo v Senátu se střetnou zakladatel skupiny Synot Ivo Valenta (za SsČR) a Pavel Botek (KDU-ČSL).

ONLINE: Komise sečetly tři čtvrtiny všech hlasů. V boji o křesla zastupitelů zatím vítězí nezávislí

Číst článek

Za hnutí ANO do finálového boje o křeslo v horní komoře parlamentu zasáhne ministr dopravy Antonín Prachař. Hnutí ANO by mělo vyslat do druhého kola deset kandidátů.

Za KDU-ČSL postoupí zřejmě devět uchazečů, mimo jiné Jiří Carbol. ODS podle všeho pošle do druhého kola sedm kandidátů, TOP 09 čtyři.

Ve čtyřech obvodech byli na postupových místech i nezávislí kandidáti. Naopak KSČM hrozí, že žádný její kandidát nepostoupí.

ČRo, Nikola Bojčev, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme