Cyklon B. Děti pojmenovaly svůj tým po látce, kterou používali nacisté k masovému vraždění lidí

Týmy z dětských domovů se o víkendu střetly v turnaji v přehazované. Jeden tým z pražských Dolních Počernic se pojmenoval Cyklon B. Tento plyn používali nacisté za druhé světové války k masovému vyvražďování obyvatel. Upozornily na to Židovské listy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklon B

Cyklon B | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Goku122

Ředitel Dětského domova v Dolních Počernicích Martin Lněnička družstvo do turnaje přihlásil pod názvem DDDP, což je zkratka domova. Jediný plnoletý chlapec ale cestou na turnaj dostal nápad tým přejmenovat. Organizátoři turnaj kvůli nevhodnému jménu nezastavili a nechali tým hrát i proti romskému mužstvu.

Uplynulo 100 let od prvního použití chemické zbraně. Němci vyzkoušeli chlor

Číst článek

„Bohužel se nám nepodařilo na začátku turnaje tento název odchytit. Do budoucna zajistíme, aby se tato ani žádná jiná podobná situace už nikdy neopakovala,“ řekla předsedkyně nadačního fondu ING Jindra Machačová, která se na organizaci podílela. Nyní chce zprostředkovat počernickým dětem návštěvu židovského muzea, „aby se s touto historií blíže seznámily.“

Ředitel i děti by se měli omluvit, říká radní pro školství

Ředitel dětského domova nechápe, proč se tým takto pojmenoval. „Po skončení akce mi přišla SMS, že jsme obsadili druhé místo, akorát že jsme měli název Cyklon B. Prostě ten starší chlapec dostal po cestě na turnaj nápad, že to bude hezký název. Nevím, co ho to napadlo,“ řekl Lněnička.

Zřizovatelem dětského domova je hlavní město. Radní pro školství Irena Ropková z ČSSD si myslí, že by se měl ředitel i děti omluvit. „Za vhodné považuji, aby ze strany této organizace, případně i těch žáků, kterým bylo více než 15 let, byla nějaká omluva ve vztahu k židovské obci," říká Ropková.

Následkem použití Cyklonu B zemřelo za druhé světové války asi milion lidí. „K tomu jeho prvnímu využití tedy došlo 2. září 1941, kdy bylo zavražděno 600 sovětských válečných zajatců. A jelikož tedy byli patrně nacisté spokojeni s výsledkem, začali ho posléze hromadně používat ve vyhlazovacích a koncentračních táborech,“ vysvětluje historik Petr Koura z Katedry dějin a didaktiky dějepisu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme