Dalík půjde na čtyři roky do vězení, rozhodl odvolací soud v kauze Pandur

Za pokus o podvod při nákupu Pandurů by měl jít Marek Dalík na čtyři roky do vězení a lobbista musí také zaplatit pokutu čtyři miliony korun. Pokud ji neuhradí, zůstane za mřížemi o dva roky déle. Takový je pravomocný verdikt odvolacího soudu. Soud změnil nejen výši dříve uloženého trestu ale i právní kvalifikaci. Původně Dalík dostal pět let za pomoc k přijímání úplatku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík u Vrchního soudu v Praze

Marek Dalík u Vrchního soudu v Praze | Zdroj: ČTK

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse.

Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (v přepočtu cca půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Lobbista prý při sjednávání obchodu v roce 2007 požadoval úplatek pro někoho z vlády Mirka Topolánka, přičemž předstíral, že může zakázku ovlivnit.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později však rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.
Zdroj: ČTK

Podle Vrchního soudu v Praze se čin stal, soud však změnil právní kvalifikaci. Nešlo prý o pomoc k přijímání úplatku, ale o pokus o podvod, kde je jiná trestní sazba.

Odvolací soud původní rozsudek o rok zmírnil i kvůli tomu, že od žádosti o úplatek uběhlo už devět let. Vedle čtyř let vězení Dalíkovi soud vyměřil i čtyřmilionovou pokutu.

Lobbista na pravomocné rozhodnutí soudu nereagoval a vyjádřit se odmítl i jeho právník Tomáš Sokol, který řekl, že není zbavený mlčenlivosti.

Za mírný označil trest pro Dalíka státní zástupce Adam Bašný, s rozhodnutím je však v zásadě spokojený.

„Myslím si, že to je dobrá zpráva pro všechny slušné občany v této zemi, že i osoba, která se nacházela v bezprostřední blízkosti předsedy vlády a dopustila se bezskrupulózního jednání, je, byť po několika letech, pravomocně odsouzená k několikaletému trestu odnětí svobody a výraznému peněžitému trestu,“ řekl Bašný.

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme