Dalíka vyfotili na letišti, den před nástupem do vězení. Ztratit se nehodlám, vzkázal

Marek Dalík vyrazil den před nástupem do vězení do ciziny. Fotku Dalíka na pražském letišti zveřejnil ráno na Twitteru europoslanec za ANO Petr Ježek. Marek Dalík pravost fotografie pro server Neovliní.cz potvrdil. Na útěku prý není, do vězení v pražské Ruzyni se zítra chystá nastoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík na pražském letišti den před nástupem do vězení

Marek Dalík na pražském letišti den před nástupem do vězení | Foto: Petr Ježek, Twitter @JezekCZ

„Ztratit se nechystám. Soudkyně informována předem. Zítra jsem zpět,” napsal Dalík v SMS na dotaz Neovlivní.cz, zda je fotografie z pražského Letiště Václava Havla autentická. Kam odjíždí, odsouzený lobbista nenapsal.

Dalíkovu fotografii zveřenil na sítích po půl sedmé ráno europoslanec Ježek, uživatelé pak diskutovali o její pravosti.

Lobbista Marek Dalík by měl nastoupit do vězení nejpozději 1. září. V pražské Ruzyni si má odpykat čtyřletý trest za kauzu související s nákupem obrněnců pandur.

Soud vynesl pravomocný verdikt nad Dalíkem na konci letošního května po téměř dvouletém procesu.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády.

Kauza Marek Dalík a pandury | Foto: Český rozhlas

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme