Dálkové vlaky z Česka do Maďarska a zpět končí nově na hranicích se Slovenskem

Maďarsko ruší přímé vlakové spojení s Českem a Německem. Dálkové soupravy končí od rána na hranicích se Slovenskem, konkrétně ve stanici Szob. Cestující jedoucí z i do Maďarska tak budou muset přestoupit na vnitrostátní vlaky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálkové vlaky z Česka do Maďarska končí nově na hranicích se Slovenskem

Dálkové vlaky z Česka do Maďarska končí nově na hranicích se Slovenskem | Zdroj: Reuters

Rozhodnutí maďarského dopravce se týká sedmi denních a jednoho nočního spoje typu EuroCity.

„Mezinárodní vlaky nebudou přijíždět ani odjíždět na budapešťské nádraží Keleti. Nemáme přesné informace, co vedlo železniční společnost k tomuto rozhodnutí," říká mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský a dodává:

„S ohledem na zprávy kolem budapešťského nádraží Keleti lze ale předpokládat, že to souvisí s bezpečnostními opatřeními.“

Vlaků na českém území by se opatření dotknout nemělo. Nelze ale vyloučit zpoždění spojů z Maďarska a ze Slovenska. Jak dlouho omezení provozu potrvá, není zatím jasné.

Maďarská policie zastavila v Bicske vlak s uprchlíky, migranti se bouří

Číst článek

Situace na nádraží Keleti na východě Budapešti je stále napjatá. Během pondělka přejelo hranice podle agentury AFP přibližně 3650 běženců, vystoupili ve Vídni, Salzburgu nebo jeli až do Německa.

V úterý už maďarská policie nenechala uprchlíky nastoupit do vlaků směřujících na západ a nádraží Keleti na východě Budapešti na dvě hodiny zcela uzavřela.

Maďarsko umožní tisícům uprchlíků z nádraží v Budapešti odjet do Německa

Číst článek

Podle vyjádření mluvčího vlády Zoltána Kovacse tak úřady chtěly dodržet zákony EU. Cizinci při vstupu do schengenského prostoru musí mít platné pasy a víza.

Odhadem dva až tři tisíce běženců se proto utábořily v okolí nádraží a dál čekají na vlaky do západní Evropy.

Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme