Darovat krev s Českým rozhlasem vyrazily i hráčky amerického fotbalu

Darovat krev s Českým rozhlasem vyrazily i hráčky amerického fotbalu. Jmenují se Pražské harpyje, což jsou podle antické mytologie napůl ženy a napůl ptáci, a je jim od 18 do 40 let. Na trénink po odběrech nešly, jinak je ale jejich trenér nešetří. Krev se rozhodly darovat právě kvůli jeho nemoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské Harpyje, hráčky amerického fotbalu, darovaly krev s Českým rozhlasem

Pražské Harpyje, hráčky amerického fotbalu, darovaly krev s Českým rozhlasem | Foto: Český rozhlas

„Letos už jsme odehráli v Maďarsku a v Polsku, kde jsme jednou vyhráli a jednou remizovali. Naším cílem je v Evropě hrát na nějaké úrovni. To znamená zkusit být mezi třeba nejlepšími pěti týmy. Teď myslím, že jsme mezi nejlepšími deseti,“ popsal cíl Pražských harpyjí jejich trenér Nikita Maximov.

Sám je bývalý hráč amerického fotbalu. Jeho kariéru ale zastavilo oznámení lékařů, že má leukémii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské Harpyje navštívila na tréninku Veronika Hlaváčová

„Dlouho jsem ležel v nemocnici a mockrát jsem čekal, až přijde nějaký dárce a daruje mi krev. Když jsem se potom vyléčil, trošku jsem se styděl, protože jsem daroval jen jednou, a to na vojně, abych se ulil,“ přiznal.

„Přišlo mi to dost blbé, když jsem na vlastní kůži poznal, jaké to je, když je člověku dvě, tři hodiny špatně a čeká, až někdo přijde a daruje mu krev. Tak jsem si povídal s holkami, že bych měl v hlavě projekt, abychom darovali co nejvíc krve.“

Trenér Pražských Harpyjí Nikita Maximov s hráčkami | Foto: Veronika Hlaváčová

Na odběry už šlo více než 30 hráček.

„Tím, že chodíme po skupinkách, tak se tam klidně můžeme držet za ručičku a hecnout se vzájemně,“ řekla jedna z Pražských Harpyjí 27letá Zdena Gabalová.

„Rozhodly jsme se jako tým darovat krev, tak jsem toho využila. Předtím jsem ještě nikdy nebyla. V rámci toho, že jsme šly jako skupina, mi to dodalo odvahu, vyrazila jsem poprvé a teď už jsem byla na druhém odběru, takže budu chodit pravidelně,“ dodala 35letá Simona Poláková.

Podle ní tým motivovalo právě to, že krev potřeboval i jejich trenér. „Je to jedna možnost, jak se můžeme společnosti ‚odvděčit',“ popsala další důvod.

Pražské Harpyje se pravidelně scházejí na hřišti v pražské Hostivaři. Americký fotbal hrají s oválným míčem dva týmy po 11 hráčích. Ženy budou mít letos na podzim poprvé v Česku i svou ligu.

Pražské Harpyje, hráčky amerického fotbalu, darovaly krev s Českým rozhlasem | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme