Datoví novináři ČRo vyhráli Novinářskou cenu v kategorii online žurnalistiky

Novinářskou cenu v kategorii online žurnalistiky získali datoví novináři Českého rozhlasu Jan Boček a Marcel Šulek. V soutěži pořádané nadací Open Society Fund se umístili se svým online zpracováním přehledu o demografickém vývoji v Rusku s názvem „Rusové proti Rusům - země v nevyhlášené občanské válce“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinářskou cenu v kategorii online žurnalistiky získali datoví novináři ČRo  Marcel Šulek a Jan Boček

Novinářskou cenu v kategorii online žurnalistiky získali datoví novináři ČRo Marcel Šulek a Jan Boček | Foto: Ondřej Besperát

„V Rusku je velmi vysoká úmrtnost na nepřirozené příčiny, což v podstatě odpovídá situaci v občanské válce,“ popsal Jan Boček z datového týmu Českého rozhlasu.

„A když jsme se pokusili Rusko srovnávat se zeměmi, které se reálně ocitly v občanské válce, tak nám z toho dokonce vyšlo ještě o něco hůře. Takže proto ‚Rusové proti Rusům‘ – tím narážíme na to, že se tam odehrávala a snad i odehrává určitá občanská válka,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Datoví novináři ČRo vyhráli Novinářskou cenu v kategorii inovativní online žurnalistiky za článek „Rusové proti Rusům - země v nevyhlášené občanské válce“. Více jeden z autorů textu Jan Boček

Nejtěžší podle něj na týmové práci datových novinářů je sdělit si mezi sebou, co vlastně chtějí říci a domluvit se na tom, jak má vypadat výsledný graf.

„Takže moje práce třeba tady v tomto případě je, že najdu někde data, že se podívám na stránky ruského statistického úřadu, kvůli čemuž jsem se dokonce naučil pár slovíček rusky,“ vysvětlil Jan Boček.

Vedle samotného článku je výsledkem práce datových novinářů Českého rozhlasu i repozitář s počítačovým kódem a zdrojovými daty, která si každý může stáhnout, ověřit a provádět vlastní analýzu.

Rusové proti Rusům: Země v nevyhlášené občanské válce

Číst článek

„Jsme sice novináři, ale tímto způsobem se chceme přiblížit vědeckému přístupu. Věříme, že když data zveřejníme, že se jich buď někdo ujme a bude s nimi dál pracovat nebo nás kontrolovat. Takže tím, že dáváme data k dispozici, umožňujeme ostatním, aby zase něco vytvářeli, a jednak se tím jistíme, protože si říkáme, že když nám k tomu potom už nikdo nic neřekne, tak že to asi bude správně,“ uzavřel Boček.

„V té velké konkurenci prokázali nesmírně pečlivou práci s daty, s jejich zpracováním a zasazením do kontextu. Nešlo jenom o představení statistik, ale především o vytvoření příběhu, který provedl čtenáře celým pozadím nevyhlášené války v Rusku,“ vysvětlil rozhodnutí porotce Jakub Fiala.

Celý článek si můžete přečíst zde. Další příspěvky a přehledy datového týmu Českého rozhlasu najdete na našem webu.

Novinářskou cenu v kategorii online žurnalistiky získali datoví novináři ČRo Marcel Šulek (vlevo) a Jan Boček (uprostřed) | Foto: Ondřej Besperát

Další ocenění

Dvě ceny za rozhovor s předsedou Bloku proti islámu Martinem Konvičkou si odnesl Martin Veselovský z internetové televize DVTV. Získal česko-slovenskou cenu veřejnosti a vyhrál i v kategorii nejlepší audiovizuální rozhovor.

Připravoval se na něj dva týdny. „Bylo potřeba se extrémně dobře připravit na to, aby rozhovor nespadl do osobní roviny, protože v momentě, kdy se mluví o koncentrácích a mletí do masokostní moučky, tak je komplikované zůstat u faktů,“ řekl Veselovský.

Cenu v kategorii regionální žurnalistiky, kterou porota udělovala poprvé, získala Jana Ustohalová z jihomoravské redakce Mladé fronty Dnes, a to za článek o odsunu brněnských Němců.

Letošní vítězové Novinářské ceny | Foto: Ondřej Besperát

Vůbec poprvé porota udělila i ocenění v kategorii solution journalism. Získal ho Tomáš Lindner z časopisu Respekt. V sérii článků se věnoval řešení uprchlické krize v Německu.

„My se snažíme sledovat různé trendy, které se objevují ve světě v novinařině. Právě solution journalism je typ novinářské práce, kdy se novinář nesnaží přijít jen s popisem konkrétní situace nebo problému, ale věci do hloubky analyzovat a přicházet i s návrhy konkrétních řešení,“ vysvětlil organizátor Robert Basch.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme