David Rath a Lucia Novanská si vyslechnou rozsudek v korupční kauze

Soudce Robert Pacovský dnes vynese verdikt v případu bývalého politika Davida Ratha a podnikatelky Lucii Novanské. Oba jsou obžalovaní kvůli údajné korupci okolo veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Ratha zatkla policie 14. května 2012 s krabicí, ve které bylo sedm milionů korun. Státní zástupce pak obžaloval kromě bývalého hejtmana dalších deset lidí. Část z nich už zná verdikt několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

„Škoda žádná nevznikla. Na desítkách konkrétních citací, důkazů jsem vyvrátil obžalobu, jsem přesvědčen, že ve všech věcech,“ obhajoval svou nevinu od začátku David Rath. Exhejtmanovi hrozí až 12 let za mřížemi. Žalobce Petr Jirát mu navrhuje nejméně devět let vězení.

„Já jsem navrhoval nejméně devět let odnětí svobody, propadnutí veškerého majetku doktora Ratha a zákaz činnosti, aby nemohl dělat hejtmana třeba znovu, tak proto zákaz činnosti,“ uvedl Jirát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exposlanec David Rath dnes vyslechne rozsudek v korupční kauze. Vinu stále odmítá

Obžalobu na Davida Ratha a dalších deset lidí podal v dubnu 2013 po téměř ročním vyšetřování kvůli údajné korupci okolo veřejných zakázek ve Středočeském kraji, které se týkaly třeba rekonstrukce kladenské nemocnice nebo zámku Buštěhrad.

V letošním roce soudce proces rozdělil na dvě samostatná projednávání. „Věc obžalované Lucie Novanské a doktora Davida Ratha byla vyloučena k samostatnému řízení tak, aby jejich nepřítomnost nebo nepřítomnost jejich obhájců nezdržovala řízení ohledně ostatních devíti obžalovaných,“ vysvětlila mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Už v dubnu tak soud vynesl rozhodnutí nad devíti obžalovanými. Kateřina a Petr Kottovi dostali nepravomocně sedm a půl roku vězení a soudce je označil za organizátory korupce. K vině se jako jediná přiznala podnikatelka Ivana Salačová.

David Rath vlastní domy za miliony korun. Některé nemovitosti prodal

Číst článek

„Klientka se rozhodla vypovídat z toho důvodu, že jí byly kladeny za vinu určité skutečnosti, které pravdivé nebyly,“ uvedl advokát Salačové Vojtěch Veverka. Salačová odešla od soudu s tříletou podmínkou.

Lucia Novanská podle obžaloby organizovala zmanipulované zakázky. Žalobce Jirát pro ni požaduje pět až šest let vězení. Její advokátka žádá zproštění obžaloby.

Závěrečná řeč Davida Ratha

Minulý týden David Rath tři dny přednášel svou závěrečnou řeč, ve které znovu odmítl jakékoliv provinění. V květnu letošního roku Rath také vypověděl plnou moc svým dosavadním obhájcům a soud mu přidělil ex offo advokátku Marcelu Ondřejovou.

Té vadí, že rozsudek padne jen osm dní po přečtení závěrečné řeči. Podala proto námitku vůči podjatosti soudce Roberta Pacovského. Dnes by o ní měl rozhodnout Senát.

„To je doba hrozně krátká na to, aby alespoň byly přepsány protokoly se závěrečnými řečmi. Obávám se, že mělo být řízení přerušeno na delší dobu,“ řekla Ondřejová a dodala:

„V předchozím řízení ve věci Kottových byla stanovena lhůta tří týdnů, pokud jsem informovaná. Myslím si, že i tato skutečnost je dostatečným důkazem toho, že v podstatě ten rozsudek, jak zaznělo v závěrečné řeči mého klienta, je připraven.“

Rath Radiožurnálu v sms zprávě také napsal, že podle něj je už dávno o vině a trestu rozhodnuto.

Vyhlášení rozsudku přečte soudce v největší jednací síni, kam se vejde kolem 80 lidí. „Očekáváme zhruba stejně vysoký zájem veřejnosti, tedy zejména médií, jako při zahájení tohoto hlavního líčení,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

„Co se týče bezpečnostních opatření, budou směřovat zejména k tomu, aby nevznikala při vstupu do jednací síně tlačenice. Pro justiční stráž to není situace nijak výjimečná, její příslušníci mají s podobnými situacemi zkušenost,“ doplnila.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme