David Rath nepřišel k soudu. Podle advokáta měl nehodu a je v nemocnici

Krajský soud v Praze měl dnes pokračovat v projednávání případu exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Tomu za údajnou manipulaci s veřejnými zakázkami hrozí až 12 let vězení. Dnes ale k soudu nedorazil – údajně měl totiž nehodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

Na víkendové projížďce spadl David Rath z kola, údajně poté, co se mu udělalo nevolno. Chvíli byl v bezvědomí, přivolaní lékaři měli podezření na otřes mozku. Jaký je aktuální Rathův stav, není jasné.

Exposlanec pro ČTK v sms zprávě uvedl, že si nic nepamatuje. Prý si ho v nemocnici chtějí nechat i nadále.

Rathův obhájce Adam Černý údajně ještě ráno o nehodě vůbec nevěděl. Po krátké pauze soud informoval, že je David Rath v nemocnici, zasádrovaný a pod vlivem prášků. V jakém zařízení Rath leží, to prý ale také nevěděl.

Trestní stíhání Davida Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky. Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Soudce Robert Pacovský zatím případ odročil na středu.

Žalobce Petr Jirát upozorňoval, že to není poprvé, co David Rath za podobných okolností nepřišel k soudu.

Krajský soud v Praze si po skončení přelíčení ověřil, že Rath je skutečně hospitalizovaný v jedné ze středočeských nemocnic. Českému rozhlasu to sdělila mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Obhájce Černý musí do středy předložit lékařskou zprávu a informaci o délce pobytu svého klienta v nemocnici. Do středy by měl Černý opatřit také prohlášení, jestli Rath souhlasí s pokračováním přelíčení v nepřítomnosti.

„Pokud obhájce obžalovaného nepředloží vyjádření, že obžalovaný souhlasí s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, nemůže být hlavní líčení konáno,“ dodala Steinerová.

Rozdělení případu

V první části údajné korupční kauzy už padly začátkem měsíce nepravomocné rozsudky, v druhé čelí obžalobě z manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji právě Rath a podnikatelka Lucie Novanská.

Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden před Krajským soudem v Praze po zhruba dvouměsíční přestávce. Rath dorazil se svým advokátem Černým, který soud požádal, aby znovu rozhodl o případném vyloučení soudce Roberta Pacovského z případu.

Důvodem jsou předchozí rozsudky v první části kauzy, ve kterých soudce udělil devíti spoluobviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Případ je od února rozdělen do dvou částí kvůli průtahům. Rath se poté podle advokáta nemohl vyjadřovat k důkazům.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme