Den díkůvzdání si připomínají i Američané žijící v Česku

Kde sehnat čerstvé brusinky nebo jak sledovat fotbalový zápas oblíbeného týmu ve Spojených státech? Takové problémy v tuhle roční dobu řeší Američané, kteří žijí v Česku. Na dnešek totiž připadají oslavy Dne díkůvzdání, který je spojený s koncem žní a připomíná také společnou večeři otců zakladatelů a původních obyvatel Ameriky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na slavnostní tabuli při Dni Díkůvzdání se připravuje krocan. pro Američany žijící v Česku ale může být problém je sehnat

Na slavnostní tabuli při Dni Díkůvzdání se připravuje krocan. pro Američany žijící v Česku ale může být problém je sehnat | Zdroj: Reuters

Krocana s nádivkou, brusinkovou omáčku a dýňový koláč - takovou tradiční hostinu chystají Američané každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Vůně pečeného krocana se ale poline i z některých kuchyní v Česku. V jedné z nich vaří třeba Justin Velner z Minnesoty, který tady žije už osm let a s oslavami mimo Spojené státy má dost zkušeností.

„Poslední dobou je snadnější sehnat všechno potřené. Ale koupit čerstvé brusinky byl problém i letos. Další komplikace je, že si kvůli vaření musím brát dovolenou, abych stihl krocana připravit včas.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Den Díkůvzdání slaví i Američané žijící v Česku. S některými tradicemi zde ale mají problém. Natáčela o tom Petra Novotná

Kromě problémů s ingrediencemi musí Američané, kteří chtějí dodržovat zvyky i za hranicemi své země, překonat další překážky.

„V Americe se každé díkůvzdání večer díváme na fotbalový zápas, ale tady je to kvůli časovému posunu až ve dvě hodiny ráno. Já se dívám, ale sám, protože nikdo jiný nezůstane tak dlouho vzhůru. A taky mi chybí velká rodinná oslava. Doma v Americe většinou slavíme ve dvaceti nebo třiceti lidech,“ popisuje Albert Duhanaj z Michiganu, který už čtyři roky žije v Karlových Varech.

Stesk po domově pomáhají Američanům v době Díkůvzdání zahnat i některé restaurace. Připravují pro ně klasické sváteční menu.

Jednu takovou vlastní Max, který v České republice žije 22 let a dobře ví, jaké to je, slavit bez tradiční večeře.

„Snažíme se být tak tradiční, jak to jen jde. Máme samozřejmě krocana, nádivku, tmavou omáčku z masa, domácí brusinkovou omáčku, bramborovou kaši, medovou šunku a nesmí chybět zelené fazolky se slaninou.“

„Jedno z prvních Díkůvzdání v zahraničí jsem slavil ještě v Československu a pamatuju si, že jsem se marně snažil sehnat krocana. Nakonec jsem se musel spokojit s ďábelskými topinkami a řeknu vám, nebylo to to samé,“ dodává Max.

Do jeho restaurace chodí každý rok - čtvrtý čtvrtek v listopadu - vzdát díky kromě Američanů stále častěji i Češi.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme