Dernerová může obhajovat senátorský mandát na Mostecku. Magistrát její stažení z voleb zamítl

Lékařka Alena Dernerová z hnutí Severočeši.cz zůstává stále platnou kandidátkou a může se účastnit senátních voleb na Mostecku. Její kandidaturu chtěla odvolat místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková, ale mostecký magistrát to zamítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Dernerová

Alena Dernerová | Foto: senátní stránky

Jeníčková 29. září z postu místopředsedkyně hnutí odvolala zmocněnce pro senátní volby i jeho náhradníka. Poté předložila magistrátu a ústeckému krajskému úřadu dokument, podle něhož je novou zmocněnkyní ona sama. O den později přinesl stejné stanovisko úřadu i druhý místopředseda Jiří Zelenka. Následně Jeníčková odvolala kandidaturu Dernerové do senátních voleb a také kandidátku hnutí Severočeši.cz do krajských voleb. Kandidáta Severočechů do Senátu na Ústecku, senátora Jaroslava Doubravu se ale Jeníčková odvolat nesnažila.

Krajský soud informaci o tom, že se Severočeši.cz nezúčastní krajských voleb, vyvěsil už ve čtvrtek. Podle mluvčího úřadu Zdeňka Rytíře je tento krok nevratný. Zelenkova část hnutí proto krajský úřad zažalovala. Krajský soud podle mluvčí Marcely Trejbalové čeká, až žalobce odstraní vady v podání. „Soud nedokáže nyní odhadnout přesný termín vyřízení žaloby, pokud mu není známo, zda a kdy budou vady žaloby odstraněny. Hypoteticky se toto vyřízení ještě dá stihnout do termínu konání voleb,“ řekla ČTK Trejbalová.

Kandidáti hnutí Severočeši.cz se chtějí proti odvolání z voleb bránit u soudu

Číst článek

Mostecký magistrát ale žádosti o stažení Dernerové z voleb nevyhověl. „Protože nebyly odstraněny nejasnosti v otázce, kdo a v jakém rozsahu je v současnosti oprávněn jednat za politické hnutí Severočeši.cz a zda úkony učiněné Hanou Jeníčkovou byly činěny osobou legitimovanou k tomuto jednání, a protože v obdobné věci dosud nerozhodoval Nejvyšší správní soud ani jiný k tomu příslušný soud, nezbývá Magistrátu města Mostu než k podání Hany Jeníčkové nepřihlížet," řekla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

S rozhodnutím magistrátu ale část hnutí nesouhlasí. „Podle dikce volebního zákona nemohl Magistrát města Mostu postupovat jinak než tak, že po přijetí podnětu volební zmocněnkyní Hanou Jeníčkovou na stažení kandidátky Aleny Dernerové z voleb do Senátu měl tuto kandidátku vyřadit," řekl mluvčí druhého křídla Severočechů Petr Prokeš. Křídlo Severočechů blízkých Rybovi a Jeníčkové bude podle Prokeše pokračovat v právních krocích.

Hnutí se rozdělilo na dva tábory

Dernerovou, která se díky rozhodnutí magistrátu voleb účastnit může, podle jejích slov celá kauza poškodila. „Musela jsem zodpovídat stovky dotazů, co se tady děje. Je pravda, že lidé jsou zmatení, nevědí, jestli mě mohou, nebo nemohou volit. Chtěla bych poděkovat té úřednici, která měla vlastní rozum a navzdory všemu se rozhodla tak, jak rozhodla. Byla bych ráda, kdyby takových bylo víc, protože ona se asi opravdu nenechala zastrašovat a rozhodla podle svého," řekla senátorka.

Hnutím Severočeši.cz, které je třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu, zmítají spory už více než dva roky. Tehdy se hnutí rozdělilo na dva tábory, křídlo z Mostu a členy kolem podnikatele Jana Zelenky.

Boj uvnitř strany skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ní navazovaly, jsou také neplatné.

Druhé křídlo Severočechů nepodalo samostatnou kandidátku, ale kandidují za hnutí Nový Sever. Severočeši získali v krajských volbách v roce 2012 devět mandátů. V současné době mají ale jen osmičlenný klub, protože jeden zastupitel hnutí opustil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme