Deset lidí na jednoho uprchlíka? Propouštět nebudeme, vzkazují ze záchytných zařízení

Téměř desetkrát více zaměstnanců než klientů má v těchto dnech zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách. Podobná situace panuje i v těch dalších. Z obav před další migrační vlnou se ale počet jejich pracovníků měnit nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělá pod Bezdězem

Bělá pod Bezdězem | Foto: ČT24

Počet zaměstnanců v centrech pro zajištění nelegálních migrantů v posledních dnech výrazně překračuje počet samotných cizinců.
Vyplývá to ze statistik, které si vyžádal Zpravodajský web Českého rozhlasu. Ve Vyšních Lhotách je rozdíl mezi počtem pracovníků a klientů dokonce desetinásobný. Podle údajů ministerstva vnitra v něm k půlnoci z 10. na 11. října pobývalo sedm uprchlíků. Na směny se jim věnovalo 68 zaměstnanců.

Podobná situace je i v dalších dvou záchytných zařízeních. V Drahonicích je v těchto dnech 43 cizinců a 56 zaměstnanců. V Bělé pod Bezdězem se o 25 nelegálních migrantů stará 66 zaměstnanců.

Za výrazným rozdílem mezí počtem ilegálních migrantů a počtem lidí, kteří se jim věnují, stojí loňské posílení kapacit záchytných center. V roce 2015 otevřela Správa uprchlických zařízení nové centra v Drahonicích a Vyšních Lhotách. V Bělé pod Bezdězem zároveň přibylo šestnáct nových zaměstnanců.

To vše zvedlo celkovou kapacitu zajišťovacích center v Česku na 943 míst. Poté, co od října loňského roku klesá počet zadržených ilegálních migrantů, zůstávají z velké části nevyužita.

Kolik migrantů zadržela v uplynulém týdnu policie? Zjistíte to z grafu, který se každý den aktualizuje

Číst článek

Správa uprchlických zařízení se navzdory tomu celkovou kapacitu ani počet zaměstnanců snižovat nechystá. „S ohledem na vývoj mezinárodní situace by to nebylo zodpovědné,“ říká Kiril Christov, vedoucí oddělení vztahů s veřejností.

„Stále evidujeme vysoké počty nově příchozích migrantů na území EU. Za této situace a s ohledem na naši zkušenost z roku 2015 o snížení počtu kapacit neuvažujeme. Správa uprchlických zařízení ani nehodlá propouštět kvalifikované zaměstnance,“ vysvětluje.

Menší počet ilegálních imigrantů podle Christova ale dává záchytným zařízením prostor pro individuálnější péči. „Nižší počty umožňují pedagogům, vychovatelkám nebo sociálním pracovníkům věnovat jednotlivým klientům více času a volnočasové aktivity jsou uzpůsobeny menším skupinám.“

Vyšší je i frekvence akcí pro děti, které nepatří mezi zajištěné osoby a mají zvláštní péči. V rámci ní se vzdělávají a mají možnost jezdit na výlety. Situaci centra v současnosti využívají i na úpravy interiéru a zaměstnanecké stáže a školení.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme