Desetitisíce penzistů si musí přivydělávat, samotný důchod jim životní náklady nepokryje

Nákup nemovitosti, zlata nebo třeba založení spoření - to jsou jen některé možnosti, jak se zajistit na stáří. Spoléhat se na pomoc od státu totiž podle oslovených ekonomů nestačí. Na důchod by lidé měli myslet už na začátku svojí kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senioři - důchodci - starší pár

senioři - důchodci - starší pár | Foto: Fotobanka stock.xchng

11 400 korun - takový je průměrný důchod v České republice. Někteří ale nedosáhnou ani na tuhle sumu. Pan Jiří z Prahy si už přes tři roky mohl užívat důchodu. Přesto ale chodí dál do práce. Jako domovník si k penzi přivydělá zhruba jednou tolik.

„Navíc si přivydělám peníze, které potřebuji na to - jaký mám život, tak potřebuju víc peněz, než jsem dostal důchod. A můžu tady z toho balíku ještě šetřit,“ říká pan Jiří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce seniorů chodí do práce i v penzi. Důchod jim totiž na vyžití nestačí, zjistila Zuzana Švejdová

Stejně jako pan Jiří si loni podle údajů statistického úřadu přivydělávalo kolem 300 tisíc lidí starších 60 let. Peníze z důchodu jim totiž často nestačí ani na základní potřeby - to v průzkumu pro agenturu STEM přiznalo přes 70 procent penzistů.

Spořit na stáří už od první výplaty

Na zajištění na stáří by proto lidé měli myslet hned s prvním výplatou, říká analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl: „Bývá takovým pravidlem, že většinou v rozpočtu se dá najít okolo 10 procent, které jdou uspořit. Dá se opravdu začínat i od stokorun. Nejoblíbenější jsou opravdu penzijní produkty, které jsou k tomu určeny - to znamená doplňkové penzijní spoření.“

Právě u penzijních společností si ke konci června spořilo přes čtyři a půl milionu lidí. „Ideální částka, kterou by si lidé měli odkládat, je 1000 korun měsíčně,“ dodává mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Do důchodu v 65 letech, trvá na věkové hranici ČSSD. Vyzvala ANO k dalšímu jednání

Číst článek

„Protože k té 1000 koruně dostanou nejvyšší státní příspěvek, to jest 230 korun. Zároveň u doplňkového penzijního spoření je možné - kromě státního příspěvku - čerpat taky příspěvek od zaměstnavatele, který v průměru činí dneska nějakých 800 korun.“

Od letošního roku můžou lidé spořit na důchod i novorozencům. Takzvané dětské spoření funguje stejně jako to pro dospělé. Pokud rodiče dítěti na účet posílají alespoň tři sta korun, dostanou i státní příspěvek.

Stále víc lidí sází na nemovitosti. Výnosy z takové investice totiž můžou dosáhnout i 5 procent ročně.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme