Desítky míst v Česku trápí nedostatek vody. Studny vyschly nebo voda v nich je špatná

V Česku jsou stále desítky míst, kde lidé mají po tropickém létu a suchu problém s vodou ve studních. Ty buď vyschly, nebo kvalita vody v nich je špatná. Řada lidí, hlavně na vesnicích, se proto musí spoléhat na cisterny. Záchranu tak vidí v nových vrtech a některé úřady hlásí až dvojnásobný počet žádostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studna, studánka

studna, studánka | Foto: CC0 Public domain

„Asi nejhorší je situace na severovýchodě Moravy, ve Slezsku, ale také v severovýchodních Čechách nebo třeba v povodí Otavy. A jednotlivé vrty, které sledujeme a které se označují za stav sucha, najdeme v podstatě po celé republice,“ popisuje hydrolog Jan Daňhelka.

Vodou musí šetřit také rodina Prokopových v Jeníkově. Jejich studna v létě úplně vyschla, teď se tam sice voda vrátila, ale je jí málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé musí šetřit s vodou, zvlášť v obcích, kde jsou odkázáni na vodu ze studní. O problémech s nízkou hladinou spodní vody mluvil hydrolog Jan Daňhelka.

„Vozíme prát prádlo k babičce a ke tchýni. Je to náročné. Jsme ale rádi, že voda aspoň trochu teče,“ říká paní Michaela. „Tady máme vodní filtr, protože tím, jak bylo málo vody, se její kvalita zhoršila,“ ukazuje na přístroj.

Do nového vrtu se Prokopovým ale nechce, stojí desetitisíce a nemají jistotu, že bude voda dobrá. Možná se ale jim i dalším lidem v Jeníkově situace zlepší. Pamětníci totiž přivedli starostu obce Františka Nebřenského (KDU-ČSL) na jeden možný zdroj.

„Je zajímavé, že jsme našli úplně mělký zdroj, který vydává dost vody. Byla tam nějaká studánka, která byla meliorací odvodněna. Odebrali jsme tam vzorky, má to parametry pitné vody,“ popisuje starosta.

Jak pomoci lidem bez vody, řeší i další starostové. Třeba v Dolních Kralovicích, pod které spadá i Střítež, lidi nezachránila od vyschnutí studní ani přehrada Želiv, kterou mají doslova za zahradami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku je stále řada míst, kde lidé mají problém s nedostatkem vody ve studních. Vodou musí šetřit i rodina Prokopových v Jeníkově. Natáčela tam Věra Hájková

Proto tam vedení obce nechalo udělat vrt. Starosta Antonín Bašta (KSČM) je s jeho vydatností spokojený. „Průměrně asi 150 litrů za čtvrt hodiny,“ upřesňuje. Horší je to podle něj s papírováním, které zatím neumožňuje vodu využívat.

„Legislativa okolo je tak hrozná, že mám strach, jestli se nám to vůbec do konce roku ještě podaří nějak dokončit,“ přiznává Bašta.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme