Detektivové už vyslechli pětici Čechů, kteří se po únosu vrátili z Libanonu

Detektivové už vyslechli všech pět mužů, kteří se po údajném únosu v Libanonu vrátili zpět do Česka. Případ kriminalisté i nadále prověřují, jakékoliv další informace ale nezveřejnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas

Češi, kteří zmizeli v Libanonu před půl rokem, se zpět do vlasti vrátili ve čtvrtek. Hned byli převezeni do nemocnice, ze které už je také propustili.

"Všech pět osob bylo vyslechnuto na podání vysvětlení a náš útvar pokračuje v prověřování," uvedl dnes mluvčí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Bližší informace zatím policie nechce uvádět, protože je trestní řízení ve stádiu prověřování. Zatím tak nebyl nikdo obviněn. Podle zjištění Českého rozhlasu někteří z Čechů mohou být podezřelí z toho, že si do Libanonu jeli pro peníze. Kriminalisté by proto mohli zjišťovat, jestli nešlo o korupci nebo jiný trestný čin.

Jedním z unesených byl Jan Švarc, právník Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z české vazby žádaly Spojené státy. Švarc v rozhovoru pro Českou televizi odmítl, že by za únosem stála Fajádova rodina.

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA | Foto: ČTK

"Mám za to, že objednatelem únosu nebyl nikdo z okruhu pana Fajáda, ale z okruhu jiného z těch tří," řekl. Společně s Fajádem byl Spojenými státy obviněn ze spolupráce s teroristy ještě Chálid Marabí a Faouzi Jaber. Oba jsou z Pobřeží slonoviny, avšak Marabí má i libanonské občanství.

Švarc tvrdí, že chtěl v Libanonu získat další důkazy pro Fajádovu obhajobu a požádal o pomoc Vojenské zpravodajství s tím, že Fajád by mohl být pro Česko ze zpravodajského hlediska velmi prospěšný.

Únosci byli profesionálové, popsal Fajádův právník

Švarcova skupina byla údajně unesena, když jela na schůzku s představitelem syrské opozice. „Najednou se objevilo osm deset zakuklených ozbrojenců s kalašnikovy, namířili na nás, sebrali nám telefony, naházeli nás do dodávky a odvezli pryč,“ popsal Švarc pro Českou televizi.

Únosci podle něj byli profesionálové, zhruba šestkrát je převáželi na jiné místo pobytu. Hovořili prý o tom, že začnou zajatce jednoho po druhém vydávat Islámskému státu, aby zvýšili tlak na Českou republiku.

Když se unesení čeští občané vraceli vládním speciálem zpět do země, byl Fajád z vazební věznice propuštěn poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA. Stejně rozhodl i o Marabím, Jabera se rozhodnutí netýká.

V médiích se už předtím spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme