Detektivové z ÚOOZ odhalili mezinárodní gang padělatelů eurobankovek

Policie obvinila devět lidí z padělání peněz. Podle vyšetřovatelů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) skupina padělala v Bulharsku 500eurové bankovky a pak je na základě poptávky prodávala v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Sedm z devíti obviněných je stíháno vazebně. Hrozí jim tresty v rozmezí od osmi do dvanácti let.

„Dva hlavní obvinění občané Bulharska, trvale žijící na našem území, si v zemi svého původu padělky měli objednat a buď sami, nebo prostřednictvím dalších dvou obviněných krajanů do České republiky dovážet. Ty pak měli následně za 20 až 30 procent jejich nominální hodnoty předávat k distribuci ostatním obviněným,“ přiblížil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Obvinění jsou ve věku od 23 do 55 let. Jedná se o čtyři Bulhary, dva Slováky, Maďara, Čecha a jednu ženu ze Slovenska.

Na případu pracovali detektivové od dubna 2014, a to ve spolupráci se slovenskými kolegy. Později navázali spolupráci také s policií v Bulharsku a Slovinsku.

Padělky byly velmi zdařilé

Celá skupina fungovala podle vyšetřovatelů jako velmi dobře organizovaná mezinárodní síť. Detektivové ÚOOZ zjistili, že více než 90 procent padělaných bankovek v hodnotě 500 eur, které se podařilo v roce 2014 na území Česka zadržet, pochází právě z tohoto zdroje.

„Bylo provedeno celkem 14 domovních prohlídek a 19 prohlídek jiných prostor, při kterých bylo zajištěno asi 11 tisíc pravých eur v různých nominálních hodnotách, které byly podle detektivů částí výdělku z distribuce padělků. V rámci tohoto trestního řízení bylo dále zajištěno 235 kusů padělků, znaleckým zkoumáním označených stupněm nebezpečnosti číslo dva, tedy velmi zdařilé,“ upozornil Hanták.

Detektivové ÚOOZ na případu dále pracují, nevylučují tedy, že se počet obviněných ještě rozšíří. Padělatelskou dílnu, která se podle všech indicií nachází na území Bulharska, se dosud vyšetřovatelům odhalit nepodařilo.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme