Děti si už ve škole sladké nápoje ani potraviny nekoupí, začíná platit 'pamlsková vyhláška'

Školy musí z automatů odstranit nezdravé potraviny a nápoje. V úterý totiž začíná platit takzvaná pamlsková vyhláška. Nově budou moci školy ve školních bufetech a automatech prodávat jen zdravé potraviny a ovocné šťávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejní automat, automat na jídlo

Prodejní automat, automat na jídlo | Foto: Filip Jandourek

Na školách se nebudou moci prodávat výrobky obsahující kofein a umělá sladidla, sladkosti, limonády s umělými sladidly nebo energetické nápoje. Na obložených bagetách nebude smět být hořčice, majonéza, kečup nebo dresing.

Zákaz se týká pouze základních škol. „Výjimky se týkají například vyšších odborných škol, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků či případů, kdy žáci prodávají výrobky, které vytvořili jako součást praktického vyučování,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Součástí vyhlášky je ale také přechodné období. „Její součástí je také tříměsíční lhůta, kterou budou mít na doprodání starých zásob,“ dodává Balážová. Školy tedy musejí začít plnit nové požadavky nejpozději 1. ledna 2017.

Zákaz prodeje sladkých nápojů a pamlsků ve školách prosadil bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Kritici upozorňovali, že tím školy přijdou o zdroj příjmů z automatů, třeba podle Pravoslava Němečka z Asociace ředitelů základních škol to však nebude zásadní problém.

„Myslím, že to nemá žádný zásadní vliv na rozpočet škol. Je to dobrý nějaký příjem, ale nic zásadního, určitě ne,“ poznamenal Němeček.

Pavla Lioliasová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme