Dětské úrazy: ubyly ty smrtelné. Pozor na trampolíny, varují lékaři

Počet úrazů dětí vloni stoupl. Lékaři celkem ošetřili asi 560 tisíc zraněných dětí a mládeže, a to je asi o 8 tisíc víc než v roce 2014. Každoročně zhruba 30 tisíc z nich má vážné zranění a musí na operaci. Častěji se zraní chlapci, typicky při pádech a při dopravních nehodách. Nejrizikovější jsou letní měsíce, kdy je úrazů víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ortéza, zdravotnické pomůcky, zlomená ruka

ortéza, zdravotnické pomůcky, zlomená ruka | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD se ale daří snižovat počty smrtelných úrazů dětí. „V roce 2010 to bylo 168, v loňském roce 109. To je velmi pozitivní, nicméně netěší nás, že se nedaří snižovat počet dětských úrazů při dopravních nehodách.“

A právě na tuto oblast se chce ministerstvo zdravotnictví zaměřit v dalších preventivních akcích. Ty chce zacílit hlavně na rodiče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi nejrizikovější místa vzniku dětských úrazů řadí lékaři trampolíny, zjistila Iveta Vávrová

V zemích OECD je nejvyšší úrazovost dětí v Rusku, Kazachstánu, Moldávii a na Ukrajině. Nejnižší je v Nizozemsku, Izraeli, Švýcarsku, Švédsku či v Británii. Česko je zhruba uprostřed žebříčku 37 srovnávaných zemí.

Mezi regiony nejsou výraznější rozdíly, mírný nárůst dětské úrazovosti byl loni jen v Jihočeském a Libereckém kraji, nejnižší úrazovost byla v Praze.

Skákání na tramplolínách má svá pravidla

Podle zdravotních statistik roste počet úrazů zejména na dětských trampolínách. Navíc lékaři varují - jde o jednu z nejnebezpečnějších aktivit, při které dítěti může hrozit úraz.

„Nehoda se stala u hotelu, kde byla velká trampolína a skákalo tam v tu chvíli dohromady asi 11 dětí,“ říká paní Julie z Prahy, která na trampolínu své děti také pustila. Jenže při skákání se její dvě děti srazily a dcera si o hlavu svého bratra vyrazil přední zub.

Trampolína, skákání, dítě, hra | Foto: Fotobanka Pixabay

„Dceru mi přinesla kamarádka v náručí, dceři tekla krev z pusy, byla dost v šoku. Naštěstí je to první zub, mléčný takže není to tak závažná věc.“

Podle zkušeností dětských chirurgů ale úrazů na trampolínách přibývá, „V naprosté většině končetinové zlomeniny, ale jsou z toho samozřejmě trhliny na lebce a zlomené nosy, zlomené obličejové kosti,“ říká přednosta dětské kliniky Fakultní nemocnice Brno Ladislav Plánka, který dozoruje registr dětských úrazů.

Letos se dokonce stal na trampolíně i jeden úraz hlavy, po kterém dítě zemřelo. Podle profesora Plánky by na trampolíně měl skákat pouze jeden člověk.

„Pokud tam děti chodí společně s rodiči, tak rodiče budou pravidelně dětem lámat ruce a nohy, protože dříve nebo později na ně skočí. A to stejné udělají i děti vzájemně, protože nikdy nerozlišujete váhové kategorie, aby se tam pouštěly ty stejné."

Přes 40 procent závažných dětských úrazů se stane doma

Číst článek

ČTK, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme