Dětští soudci jsou přetížení a nestíhají. Děti kvůli tomu zůstávají v dětských domovech déle

V Česku je nedostatek dětských soudců. Ti stávající jsou přetížení, někteří odcházejí do předčasného důchodu a mají kvůli práci zdravotní problémy. Uvedlo to Sdružení rodinněprávních a opatrovnických soudců. Ministerstvo spravedlnosti o problémech ví, ale navýšit počty soudců se kvůli tomu nechystá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský domov v Kladně

Dětský domov v Kladně | Foto: Jana Káninská

Soudní řízení o zrušení ústavní výchovy se vleče a děti zůstávají v dětských domovech mnohem déle, než by musely. Tak popisuje příklady z praxe pedagogicko-psychologický poradce Petr Šusta.

„Opatrovnické soudy jsou, myslím, pro ty děti jedny z nejvíce zátěžových vůbec.“ Podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové může za současnou situaci nedostatek dětských soudců. „Je to jeden z problémů, které významným způsobem ovlivňuje délku řízení v rodinných věcech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problému přetížených dětských soudců natáčel Václav Štefan

Spolek rodinněprávních a opatrovnických soudců potvrzuje, že lidé čekají řadu měsíců, než jim vůbec přijde pozvánka k soudu. Opatrovnický soudce by měl projednat zhruba 30 případů měsíčně. Jenže není výjimkou, že jich dostává i dvakrát tolik.

„Jsou soudci, kteří odcházejí předčasně do důchodu a objevují se i případy zdravotních problémů,“ říká předsedkyně spolku Libuše Kantůrková.

Ministerstvo spravedlnosti ovšem navýšení počtu soudců v souvislosti s opatrovnictvím neplánuje. Resort uvedl, že posiluje soudy, kde to je potřeba, obecně.

„Ministerstvo iniciovalo prodloužení doby pro přezkum osob s omezením svéprávnosti až na 5 let. Zároveň navrhlo možnost odpouštění od znaleckého posudku ve vymezených případech. Tyto kroky mají odlehčit účastníkům řízení, ale hlavně soudům,“ říká mluvčí resortu Jak Říman.

Ministerstvo nemůže soudcům přidělovat konkrétní agendu. Takovou pravomoc mají jen předsedové soudů. Náročnější a zdlouhavější práci přinesl opatrovnickým soudům hlavně občanský zákoník, který je účinný od roku 2014. Prakticky vše musí totiž tito soudci projednávat v jednací síni. Dříve mohli agendu vyřídit třeba i příkazem.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme