Dívky unesené před dvěma lety v Pákistánu se vrátily do České republiky

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které v roce 2013 unesli v Pákistánu neznámí ozbrojenci, se dostaly na svobodu. V pátek v noci překročily hranice turecké provincie Van a teď už jsou doma u svých rodin. Premiér Bohuslav Sobotka informoval, že za záchrannou akcí stála turecká humanitární organizace IHH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Antonie Chrástecká (vlevo) a Hana Humpálová na snímku zveřejněném tureckou humanitární organizací IHH

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Antonie Chrástecká (vlevo) a Hana Humpálová na snímku zveřejněném tureckou humanitární organizací IHH | Zdroj: ČTK

„Jsem velmi rád, že mohu potvrdit, že se dnes ráno vrátily zpět do České republiky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, děvčata unesená před dvěma lety v Pákistánu,“ oznámil Sobotka.

„Sám za sebe oběma děvčatům přeji pokud možno rychlé zotavení a návrat do běžného klidného života,“ dodal. Podle ministra vnitra Milana Chovance jsou ženy v péči českého státu.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka teď rodinám pomáhají psychologové. Kde přesně se dívky nacházejí nebo co je výhledově čeká, prozradit nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O turecké charitativní organizaci IHH mluvil expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha

„Děvčata jsou konečně svobodná a jejich další pohyb je také věc jejich rozhodnutí. My jim pouze něco navrhneme,“ vysvětlil Českému rozhlasu.

Na vyjednávání o propuštění obou žen se podílela turecká charitativní organizace IHH. Rodiny Češek se na ni údajně samy obrátily poté, co vyčerpaly všechny ostatní možnosti.

„Rodiny unesených nás kontaktovaly před dvěma měsíci, abychom pomohli s vyjednáváním. To jsme úspěšně dokončili včera a Češky jsme chvíli hostili v jednom městě v Turecku. Pak si je vyzvedly jejich rodiny a obě Češky se vrátily domů,“ potvrdil Českému rozhlasu Izett Sahin, jeden z pracovníků organizace IHH.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návratu unesených dívek do České republiky mluvil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Podle Zaorálka s organizací spolupracovala i česká diplomacie. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová připustila, že je znám způsob, jakým se unesené Češky dostaly domů, úřad ho ale zatím nechce komentovat.

Humanitární organizaci IHH děkuje i prezident Miloš Zeman. Na sociální síti Twitter o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček: „Pan prezident byl o propuštění dívek informován. Je to pro něj velmi radostná zpráva.“

Turecká zpravodajská agentura Anadolu dnes na svém webu zveřejnila aktuální fotografii Antonie Chrástecké a Hany Humpálové. Obě vypadají unaveně a pohuble, nezdá se ale, že by byly zraněné.

Unesené Češky konečně na svobodě: Poprvé za dva roky jsme viděly slunce

Číst článek

Podle experta na Blízký východ Břetislava Turečka z Metropolitní univerzity Praha není zvláštní, že byly obě Češky drženy v zajetí dlouhé dva roky. Před pár měsíci se po stejně dlouhé době dostal na svobodu německý zajatec.

„Byl unesen v Pákistánu a nakonec byl osvobozen v Afghánistánu. Také to trvalo dva roky. Ona je mimochodem otázka, odkud se ty dvě české dívky vlastně dostaly do Turecka, zda byly vysvobozeny, nebo vyměněny, nebo vykoupeny, ať už v Afghánistánu, nebo v Pákistánu, to všechno se teprve ukáže. Ale dva roky není nic výjimečného,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonie Chrástecká pracovala jako konzultantka na Lince bezpečí. Její vedoucí Peter Porubský teď pociťuje úlevu a radost

Antonie Chrástecká pracovala jako konzultantka na Lince bezpečí. Její vedoucí Peter Porubský proto zprávu o propuštění Češek uvítal:

„Je to úleva. Směsice radosti a pocitu něčeho, čemu se nedá ještě uvěřit. Pořád si potřebuji opakovat, že už je to v pořádku a že dívky jsou už zpět doma.“

České turistky unesli neznámí pachatelé v pákistánském Balúčistánu ve čtvrtek 14. března 2013. Dívky mířily do Indie, Pákistánem projížděly. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili.

V červnu 2013 se na internetu objevilo video s unesenými Češkami pořízené údajně v polovině dubna. Na něm se přimlouvají za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové. Ta byla v roce 2010 americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky.

ČTK, ČRo, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme