Dlužníkům s obstaveným kontem by mohly pomoci takzvané bezpečné účty

Přestanete splácet dluh, obstaví vám bankovní účet a nedostanete se ani k minimální částce, na kterou se nevztahuje exekuce. V Česku se v takové situaci ocitá řada lidí. Pomohly by jim speciální účty pro dlužníky, které fungují třeba na Slovensku nebo v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce

Exekuce | Foto: Český rozhlas

„Doufám, že mi otevřou ten účet, abych měl nějaký peníze pro syna a pro sebe, abych měl z čeho zaplatit poplatky za barák, protože maminka i se starobním důchodem má šest tisíc,“ říká pan Václav.

Ze šesti tisíc měsíčně musí uživit sebe, devítiletého syna a maminku. Václav měl dluh za škodu, kterou způsobil při autonehodě. Na podzim se několik měsíců musel starat o nemocné rodiče, zůstal s nimi doma a přestal stíhat splácet. Zadlužil se i kvůli pohřbu otce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O speciální účty pro dlužníky se zajímala Eva Rajlichová

Václav dluží v současné chvíli asi 200 tisíc. Peníze, které vydělá, chodí na účet v bance. Ten má ale obstavený. Nedostane se tak ani k takzvané nezabavitelné částce. Na tu má ze zákona nárok. V jeho případě, protože se stará o nezletilého syna, je to kolem 10 tisíc korun.

O tom, že se lidé kvůli obstaveným účtům nedostanou ani k minimální dávce ví i Kateřina Jirová z dluhové poradny Rubikon centra.

„Stává se běžně, že důchodce, který nečeká exekuci, je mu postižen účet, chodí mu tam nezabavitelná částka, na kterou by měl mít právo, tak se k ní nedostane dva až tři měsíce a peníze už mu nikdo nevrátí.“

Problém si uvědomuje i Exekutorská komora české republiky. „Exekutorovi, soudu ani jinému orgánu, který vydal příkaz k postižení účtu, není znám původ finančních prostředků, které banka na účtu blokuje, to znamená, že se může jednat i o nezabavitelné části mzdy,“ vysvětluje mluvčí exekutorů Petra Báčová.

Přibývá lidí, kteří nezvládají své dluhy. Rekordmani mají víc než dvě stovky exekucí

Číst článek

Jedním z řešení by mohlo být zřízení speciálních účtů, na které by dlužníkům chodila právě nezabavitelná částka. Mohlo by se tak předejít tomu, aby se v případě, že se ocitnou úplně bez peněz, dál zadlužovali. Zatím musí improvizovat.

„Nechá si vyplácet mzdu nebo důchod na složenku, ale to samozřejmě trvá a zaměstnavatelům se to nelíbí. Další efekt je, že vypadne z běžného bankovního sektoru, musí vše platit hotově nebo složenkou což je drahé,“ doplňuje dluhová poradkyně Kateřina Jirová s tím, že první měsíc má také dlužník možnost požádat si v bance o vyplacení dvojnásobku životního minima.

Speciální konta pro dlužníky už úspěšně fungují třeba v Německu nebo také na sousedním Slovensku či Polsku. Ministerstvo spravedlnosti zatím konkrétní řešení pro dlužníky v téhle oblasti nemá. Upozorňuje na to, že problematika má značné přesahy do dalších oblastí práva.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme