Dny NATO: obří americké bombardéry, ženská bojová jednotka z Jordánska a 45 tisíc návštěvníků

Na Dny NATO v Mošnově u Ostravy dorazilo během soboty zhruba 45 tisíc lidí, což je v porovnání méně než v minulých letech. Sobotní největší přehlídku leteckých vojenských sil komplikovalo počasí. Návštěvníci 16. ročníku můžou během víkendu vidět víc než stovku armádních letadel a vrtulníků z 21 zemí. V Mošnově se mimo jiné představila i česká policie nebo speciální ženská zásahová jednotka z Jordánska. Akce bude pokračovat také v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký bombardér B-52 Stratofortress při letu.

Americký bombardér B-52 Stratofortress při letu. | Zdroj: ČTK

„Když na tom víc než rok pracujete a potom vám to pár hodin deště ovlivní, tak vás to nenaplňuje vnitřní radostí," řekl organizátor bezpečnostní a letecké přehlídky Zbyněk Pavlačík a dodal:

„Když ale vidíte, jak jsou lidi v pohodě, užívají si to, je to pro nás největší vzpruhou a důkazem toho, že se jim tady líbí.“

Po loňském úspěchu přijela i letos unikátní ženská zásahová jednotka z Jordánska. Spolu s českými policisty osvobozovala rukojmí.

„Jsme opravdu velice rádi, že druhý rok po sobě se účastní naší akce i Jordánsko, což není úplně standardní účastník a to navíc ještě se svou ženskou jednotkou, což rovněž není v arabském světě běžná záležitost. Právě tato jednotka společně se zásahovou jednotkou ČR tady předvádí realistický zásah osvobození rukojmích z letounu,“ řekl ještě před začátkem společného zásahu šéf dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

Partnerskou zemí letošních dnů NATO je Německo. „Připravilo si více než pět desítek strojů na statickou i leteckou ukázku. Má tady kompletní řadu své pozemní armády Bundeswehr,“ dodal Pavlačík.

Na ostravském letišti přistály americké bombardéry. Zúčastní se víkendových Dnů NATO

Číst článek

Podle něj je největším lákadlem středoevropská a východoevropská premiéra nejmodernějšího evropského letounu Airbus A400M, který na ostravském letišti v pátek přistál poprvé na východ od Německa.

I letos jsou k vidění v Mošnově létající obři. Velký zájem je o americké bombardéry B-1 a B-52. „Je to zajímavé porovnat techniku, která je v nějakém generačním rozdílu. Diváci budou mít možnost dostat se do kabiny, porovnat stroje, jak jsou obrovské,“ řekl Jaromír Šebesta, velitel vzdušných sil české armády. V programu nechybí ani italská skupinová akrobacie.

Kontroly a kolony

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos do Mošnova dorazily vojenské, bezpečnostní a záchranářské jednotky z 21 zemí.

U sjezdů k Letišti Leoše Janáčka byly během soboty kolony, dopravní situace byla ale podle policie klidnější než v minulých letech.

Martin Knitl, Jan Rokyta ml. Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme