Do Česka na Medarda přichází pravidelný monzun. Ochladí se a zřejmě i zaprší

Od zítřka se má ochlazovat a zřejmě i zaprší. Do Česka jako každý rok přichází ze západu pravidelný evropský monzun, který naši předci označovali pranostikou „Medardova kápě, 40 dnů kape".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavučina po dešti

Pavučina po dešti | Foto: Fotobanka Pixabay

„Není to určitě 40 dní, ale je to vlastně situace, kdy proudění přichází od západu a v tom západním proudění je vždycky větší vlhkost. Je to takový malý evropský monzun. Pravidelnost je hodně častá,“ vysvětlil meteorolog Luboš Pešl.

Pranostika o Medardovi ale podle něj společně s tou o vánoční oblevě na rozdíl od některých jiných docela pravidelně platí.

„Že by to muselo být zrovna těch 40 dní, to si myslím, že asi není. Ale když prší na Medarda, tak je minimálně deštivý týden, 14 dní a hnijí jahody,“ popsal svou zkušenost zahrádkář v penzi Jaroslav Krásný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pravdivost pranostiky se odborníků i zkušeného zahrádkáře ptal Ľubomír Smatana

Rčení o počasí většinou vznikala na určitém malém území. Podle etnografa z Národního muzea Jana Pohůnka proto nemohou platit všude.

„Když jste měli nějakou vesnici na horách, tak tam klima samozřejmě fungovalo jiným způsobem, ta pranostika platila jen pro tato místa. Ve chvíli, kdy ji přenesete někam jinam a začněte ji považovat za univerzální, tak nemá šanci platit,“ řekl.

Na pranostiky měla velký vliv i změna kalendáře na konci 16. století. Dny v něm se náhle posunuly o 11 míst dopředu, než byli lidé zvyklí.

Nejvíce přesných údajů o počasí v českých zemích pochází z pražského Klementina, kde se teploty měří už 240 let.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme