Do Česka o víkendu dorazí bouřky a přeháňky, zítra ještě bude i přes 38 stupňů

Prahu, střední Čechy a Liberecký a Ústecký kraj zítra zasáhnou extrémně vysoké teploty. Varoval před nimi ČHMÚ. Vlnu veder a sucha o víkendu ukončí studená fronta, která přinese bouřky a přeháňky nejprve do Čech, v neděli pak i na východ republiky. Za frontou se také ochladí, tropické teploty se ale ještě udrží na Moravě a ve Slezsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunečné počasí (ilustrančí foto)

Slunečné počasí (ilustrančí foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dnešek bude zpočátku slunečný, během dne ale budou místy na obloze přibývat mraky a jen ojediněle se vyskytne přeháňka nebo bouřka.

Odpolední teploty 31 až 35 °C, na jihovýchodě až 37 stupňů a v 1000 metrech na horách kolem 27 stupňů. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek postoupí do střední Evropy od západu zvlněná studená fronta. Před ní vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihovýchodu.

Čekejte jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky, zejména na horách. Později večer na západě Čech přibývání oblačnosti a místy bouřky.

Nejnižší teploty 21 až 17, nejvyšší odpolední ještě vystoupí na 34 až 38 stupňů. Ve středních a severních Čechách mohou být teploty i vyšší.

Český hydrometeorologický ústav vydal na páteční odpoledne a večer výstrahu před extrémně vysokými teplotami. Platí pro Prahu, Středočeský, Liberecký a Ústecký kraj. V celé republice také stále trvá vysoké nebezpečí požárů.

Sobota už do Čech přinese bouřky a přeháňky, na Moravě a ve Slezsku ale ještě bude polojasno a bouřky nebo přeháňky se objeví jen ojediněle. Večer i tam budou srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C, na Moravě a ve Slezsku 32 až 37 a na západě Čech kolem 26 stupňů.

V neděli počítejte s deštěm nebo přeháňkami na většině území. Místy zabouří, a to zejména na Moravě a ve Slezsku. Ojediněle pak bouřky mohou být intenzivní s přívalovými srážkami. Odpolední teploty v Čechách 24 až 28 stupňů, na Moravě a ve Slezsku až 32, na západě Čech kolem 22 °C.

Podobné počasí bude podle ČHMÚ pokračovat i v pondělí, kdy bychom se opět měli dočkat deště nebo přeháněk na většině území, místy i bouřek. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, na jihovýchodě a východě ještě až 30 stupňů.

Déšť nebo přeháňky a nejvyšší teploty do 27 stupňů pak přinesou i další dny v příštím týdnu.

Teplota vodních ploch se v Česku většinou pohybuje mezi 24 a 26 stupni, Vranov nad Dyjí, Lipno a Jesenice mají 23 stupňů.

Výstraha před vysokými teplotami | Foto: Český rozhlas

mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme