Do Česka se tento týden vrátí tropické počasí, teploty zamíří k 37 stupňům

Po nadprůměrně teplém červenci nás čekají další tropické dny. Největší vedra dorazí ve druhé polovině týdne, kdy mají teploty postupně šplhat až k 37 stupňům. ČHMÚ proto znovu varuje před nebezpečím požárů na celém území. Prozatím na úterý pak vydal výstrahu před vysokými teplotami, která platí pro všechny kraje s výjimkou Karlovarského a Vysočiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polojasná obloha

Polojasná obloha | Foto: Jan Rosenauer

Dnes čekejte polojasno až skoro jasno, na Moravě a ve Slezsku až oblačno a jenom ojediněle přeháňky nebo bouřky. Večer se bude vyjasňovat. Nejvyšší teploty vystoupí na 27 až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 24 stupňů.

Úterý přinese převážně slunečnou oblohu, na východě Moravy a ve Slezsku se při zvětšené oblačnosti ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Večer bude na západě oblačnosti přibývat a ojediněle se i tam vyskytnou přeháňky nebo bouřky.

Nejnižší teploty 18 až 14, nejvyšší odpolední 30 až 34 °C.

Středa chystá polojasnou až oblačnou oblohu a místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Během dne se ale od západu dočkáme ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty v noci klesnou na 20 až 16 stupňů a nejvyšší denní vystoupí na 27 až 31 °C, na jihu Moravy až 33 °C.

Od čtvrtka k nám bude kolem tlakové výše nad východní Evropou proudit velmi teplý vzduch od jihu. Ve čtvrtek odpolední teploty zamíří k 31 až k 35 stupňům, v pátek až k 37 °C. Stejně horký má být i začátek víkendu, pak by ale měly dorazit přeháňky a bouřky, po nichž se mírně ochladí.

Červenec byl nejteplejší za posledních 9 let

Za posledních devět let nebylo v červenci větší teplo než letos. Dlouhodobý průměr překročil první prázdninový měsíc o tři stupně Celsia. A mohlo to být ještě o víc, kdyby se poslední týden neochladilo. Až do 25. července byly totiž průměrné teploty vyšší dokonce o 4 stupně Celsia.

Sedmý měsíc roku byl nejen teplý, ale i suchý. Srážek spadlo jen 40 procent oproti průměru, což je nejhorší stav za posledních 12 let.

Nejteplejší červenec jsme měli v roce 2006, kdy teploty byly 4,5 Celsia nad dlouhodobým průměrem. Nadprůměrně teplé počasí je v červenci už od roku 2001, podprůměrný byl jen rok 2011.

mta, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme