Do ČR přiletěl čínský prezident. Free Tibet, volali aktivisté u cesty

Vůbec poprvé v historii Česka i Československa přiletěl na státní návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching. Návštěva hlavního představitele Číny v Česku má mimo jiné upevnit ekonomickou spolupráci obou zemí, v souvislosti s ní však zaznívá i řada kritických hlasů – kvůli čínskému přístup k lidským právům, kvůli pragmatickému přístupu české politické reprezentace v těchto otázkách, ale třeba i kvůli výzdobě v pražských ulicích. Z Prahy Si Ťin-pching odletí ve středu odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Si Ťin-pching a Miloš Zeman na zámku v Lánech

Si Ťin-pching a Miloš Zeman na zámku v Lánech | Zdroj: ČTK

Letoun s čínským prezidentem přistál na pražském Letišti Václava Havla před druhou hodinou odpoledne. Tam čínskou hlavu státu uvítal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Už při následné cestě prezidenta směrem k pražskému hotelu Hilton o sobě dali vědět lidskoprávní aktivisté. Při průjezdu kolony vytáhli tibetské vlajky a vykřikovali „Free Tibet“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu čínského prezidenta v ČR okomentovali sinolog Martin Hála, bývalý diplomat Petr Kolář a exministr a šéf strany LES Martin Bursík

Několik lidí se také pokusilo vyměnit čínské vlajky, které byly vyvěšené na sloupech v trase průjezdu kolony, za tibetské. Policisté v souvislosti s touto akcí zadrželi 12 lidí, které podezírají z přestupku.

V průběhu dne se objevila také zpráva, že na konci Hlávkova mostu policie zadržela muže s tibetskou vlajkou, to se však nakonec nepotvrdilo – policie ho jen legitimovala.

Kromě těchto aktivistů však bylo v ulicích vidět i lidi naladěné vůči čínské delegaci přátelsky – hlavně Číňany, které na místo přivezly autobusy.

Na trasu mezi letištěm a Hradem se podle očekávání vrátily čínské vlajky

Číst článek

Ti vítali čínskými vlajkami nebo transparentem „Vítáme vás, pane prezidente“. Skupina údajných čínských turistů pak roztáhla při průjezdu kolony velkou českou vlajku, kterou zakryla billboard s fotkou bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy, umístěný v parku u Evropské třídy.

U zastávky tramvaje Červený Vrch také došlo k potyčce mezi Číňany a aktivisty a do konfliktu se prý zapojili i kolemjdoucí koledníci. U potyčky zasahovala policie.

Tvrdá linie

Aktivisté se snaží poukázat na to, že Čína i pod vedením současného prezidenta potlačuje lidská práva. To potvrzuje i Martin Hála, sinolog a zvláštní poradce nadace Open Society Institute v Asii.

„Současný čínský prezident se liší od svých předchůdců tím, že nastolil mnohem tvrdší linii jak v domácí, tak v zahraniční politice,“ uvedl Hála v rozhovoru pro ČRo Plus.

Podle něj se navíc represe už netýkají jen disidentů. „Loni skončilo ve vězení několik set právníků obhajujících lidská práva, většina z nich byla rychle propuštěna, ale někteří jsou v tom vězení dodnes,“ řekl Hála.

Současný prezident se podle Hály snaží upevnit si osobní moc. „Kolem jeho osoby vzniká jakýsi nový kult osobnosti, což je poměrně velká odchylka od těch předchozích vedoucích představitelů Číny,“ dodal Hála.

Aktivisté vyměnili na Evropské třídě několik čínských vlajek za tibetské | Foto: Filip Jandourek

Kromě porušování práv v Číně aktivisté poukazují také na přístup české politické reprezentace. Kritizují ho jako servilní.

Pozornost vyvolal třeba výrok českého prezidenta Miloše Zemana, který v čínské televizi kritizoval politiku minulé české vlády vůči Číně. Podle Zemana kabinet dříve podléhal tlaku USA a EU. „Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země,“ řekl v rozhovoru Zeman.

„Prezident se buďto spletl, nebo neví, co říká. Anebo to ví, a o to to je ještě horší,“ poznamenal Petr Kolář, předseda dozorčí rady Iniciativy pro evropské hodnoty a někdejší velvyslanec ČR v USA i v Rusku.

S přístupem prezidenta a vlády nejsou spokojení ani autoři výzvy s názvem „Přestaňte kolaborovat s komunistickou totalitní Čínou“.

Pod ní se podle jejího spoluautora, exministra a šéfa strany LES Martina Bursíka, do dnešního odpoledne podepsalo něco přes 2500 lidí. Bursík chce, aby byla vláda v otázce lidských práv aktivnější. „Vlastně mlčí a nechává prezidentu Zemanovi prostor pro tuhle jeho kuriózní, bizarní politiku,“ řekl Bursík.

Číňané v ulicích vítali čínského prezidenta Si Ťin-pchinga | Foto: Filip Jandourek

I když je podpisů relativně málo, Bursík připomněl výsledky průzkumu pro ČRo, podle nějž většina lidí v ČR dává přednost ochraně lidských práv před obchodem. Podle Bursíka jde navíc v tomto případě o pochybný obchod.

„Jde o nějaký obchod mezi oligarchy na obou stranách. V podstatě víme, že na té čínské straně je to de facto skrytě čínský stát vedený komunistickou stranou, takže já vidím i ohromné riziko v tom byznysu,“ dodal.

Setkání v Lánech

Čínský prezident už se dnes setkal se svým českým protějškem – kolem páté hodiny odpoledne přijel na zámek do Lán.

„Na místě jej uvítala hudba a zároveň se také ozvala dvě ohromná zahřmění. Nebylo to žádné střílení z kanónů na uvítání, ale byly to dva obyčejné hromy,“ popsal reportér Českého rozhlasu Marin Karlík.

V Lánech pak Si Ťin-pching s Milošem Zemanem zasadili společně strom a také spolu povečeřeli.

Oba muži se setkají i zítra, kdy čínský prezident přijede na Pražský hrad. Přivítá ho mimo jiné i 21 dělostřeleckých salv a vůbec poprvé v historii také vojáci čtvrté brigády rychlého nasazení a policisté.

Češi nechtějí upřednostnit čínské investice před ochranou lidských práv, ukázal průzkum pro ČRo

Číst článek

Zítra se Si Ťin-pching setká také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Budou společně jednat o prohlubování česko-čínské spolupráce a vzájemném obchodu. Diskutovat budou také o rozvíjející se bilaterální spolupráci v rámci iniciativy Hedvábné stezky,“ píše se na webu vlády.

Kromě toho má čínská hlava státu na programu i setkání s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD), předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) nebo s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO).

Si Ťin-pching na návštěvě České republiky podepíše několik memorand – mimo jiné třeba dohodu o spolupráci v jaderné energetice.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už před návštěvou prohlásil, že by Čína mohla v Česku investovat až desítky miliard korun. „Je možné očekávat, že v druhé vlně dosáhne výše čínských investic až 45 miliard korun,“ řekl.

Letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přistálo na Letišti Václava Havla v Praze | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme