Do důchodu by lidé měli chodit v 65 letech. Shodly se na tom koaliční strany

Česko podle všeho zavede horní hranici pro odchod do důchodu v pětašedesáti letech. Shodli se na tom šéfové vládních stran. Hnutí ANO nejdřív nechtělo návrh ministerstva práce podpořit, protože se mu zdál populistický. Nakonec se ale podřídilo dvěma zbývajícím vládním stranám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senioři - důchodci - starší pár

senioři - důchodci - starší pár | Foto: Fotobanka stock.xchng

Shoda mezi koaličními špičkami přišla na poslední chvíli, jak potvrzuje ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD.

„Ještě dnes ráno to vypadalo, že bude na koalici velká debata a velká hádka, zda vůbec stropovat, a jestli stropovat, zda v 65 nebo 67 letech,“ řekla Marksová.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš byl totiž proti návrhu jejího ministerstva. Pak informoval, že se ANO přizpůsobí zbývajícím dvěma koaličním stranám.

Babiš přesto upozorňuje na rizika tohoto plánu. „Čím nižší zastropování, tím míň peněz bude na důchody.“

Pokud se na pětašedesáti letech shodne vláda, bude se to týkat lidí, kteří se narodili po roce 1971. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD by kabinet měl o návrhu jednat už příští pondělí.

„Předpokládám, že parlament ten návrh bude projednávat zhruba do konce letošního roku, takže v průběhu prvního pololetí příštího roku by mohl být schválen. To znamená, mohl by začít platit od 1.ledna 2018,“ řekl Sobotka.

Podle části opozice, třeba ODS, by kabinet měl spíš řešit, z čeho penze zaplatit.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme