Do Prahy přiletěli první syrští uprchlíci, kterým česká vláda nabídla trvalý pobyt

Do Prahy dnes přiletěla první skupina syrských uprchlíků, kterým česká vláda nabídla azyl. Zvláštním letadlem mělo přiletět až 70 lidí, ale nakonec z jordánského Ammánu dorazily jen tři syrské rodiny - celkem 16 lidí. V českých nemocnicích se budou léčit jejich děti. Vláda se totiž rozhodla využít už fungující program Medevac a spolu se zdravotní péčí vybraným účastníkům nabídla i trvalý pobyt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Prahy přiletěly tři syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou léčit v tuzemských nemocnicích. Celkem jde o 16 lidí, kteří prošli bezpečnostní prověrkou a získají v ČR azyl

Do Prahy přiletěly tři syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou léčit v tuzemských nemocnicích. Celkem jde o 16 lidí, kteří prošli bezpečnostní prověrkou a získají v ČR azyl | Zdroj: ČTK

„Jsem šťastný. Šťastný, že se mé děti budou léčit a že všichni začneme nový život v bezpečí. Chceme žít normálně. Bez ostřelování a bombardování. Chodit do práce, vodit děti do školy. Tak, jako to dělají ostatní lidé,“ říká 34letý Alí, který přiletěl do Prahy se ženou a třemi malými dcerkami.

Nejstarší z nich čeká v českých nemocnicích plastická operace po rozsáhlých popáleninách.

Do ammánského hotelu, na sraz Syřanů před odletem do Česka, si rodina přinesla jen dvě nevelké tašky:

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Prahy přiletí první skupina syrských uprchlíků. Letadlo přiveze z jordánského Ammánu tři rodiny. S jednou z nich mluvil Štěpán Macháček

„Vzali jsme si jen doklady, které na cestu potřebujeme. A nějaké to oblečení. Máme s sebou opravdu jen to nejnutnější," ukazuje Alího žena Ihsán. O moc víc toho pravděpodobně stejně nemají.

Pocházejí z města Dará na jihu Sýrie. Alí absolvoval elektrotechnické učiliště a v Dará si pak otevřel obchod a servis mobilních telefonů. O všechno ale přišel před třemi lety.

„Utekli jsme před nálety. Nejdřív jsem vyvedl ženu a děti sem do Jordánska. Pak jsem se do Sýrie vrátil, měl jsem tam ještě práci. Ale po dvou měsících jsem definitivně odešel i já."

Odlet první skupiny syrských azylantů z Jordánska do České republiky | Foto: Štěpán Macháček

Z obchodu ani z rodinného domu prý nezbyl kámen na kameni. Alího rodina už iluze o návratu do Sýrie ztratila. Dalších deset nebo dvacet let prý v jordánském provizoriu čekat nemůžou. Teď se těší, že se budou učit česky:

„O Česku jsem si hledal informace na internetu. Takže něco málo o té zemi vím. Četl jsem také, že je tam v zimě chladno. Ale co, po zimě přijde vždycky léto, je to tak?" říká optimisticky Alí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Prahy přiletí první syrští uprchlíci, kteří se tu usadí natrvalo. O jejich integraci mluvil Pavel Šimek z Arcidiecézní charity Praha

Spolu s nimi dnes přiletěly do Česka jen další dva manželské páry s dětmi. Zatím by všichni měli být ubytováni v dočasném zařízení v Praze.

O jejich integraci se budou starat Správa uprchlických zařízení a Arcidiecézní charita Praha. Ta už má podobnou zkušenost s krajany z Ukrajiny.

„Lidem chceme pomáhat při hledání práce, bydlení, potom při zdravotní péči nebo jazykových kurzech. To znamená ve všech směrech, které jsou potřebné k tomu, aby tady mohli žít,“ popisuje zástupce Arcidiecézní charita Praha Pavel Šimek.

Někteří si emigraci rozmysleli

Plánovanou sedmdesátičlennou skupinu se napoprvé naplnit zdaleka nepodařilo.

„Původně jsme uvažovali o tom, že ta skupina bude širší, mělo se to týkat až 15 rodin. Bohužel tohle je v této chvíli ten konečný počet 16 lidí, kteří byli převezeni do České republiky," vysvětluje český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík. Svou roli sehrálo podle něj i spojení azylu s léčbou dětí.

„Motivací bylo vybrat takové rodiny, kde se nachází jedno či více dětí, které budou potřebovat zdravotní pomoc v České republice,“ dodává Hladík.

Zbytek zájemců kritériím na léčbu dětí nevyhověl anebo neprošel českými bezpečnostními požadavky. Někteří si ale také cestu do České republiky na poslední chvíli třeba z rodinných důvodů rozmysleli. Definitivně emigrovat do neznámé země přece jen není lehké.

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme