Na ruském sankčním seznamu jsou čtyři Češi. Je to pro mě čest, říká Schwarzenberg

Rusko zakázalo vstup na své území čtyřem českým politikům a diplomatům. Jsou na sankčním seznamu 89 zástupců Evropské unie, který předalo Rusko moskevskému zastoupení Evropské unie. Uvedla to finská televize YLE. Podle ní jsou na seznamu europoslanec Jaromír Štětina, poslanci TOP 09 Karel Schwarzenberg a Marek Ženíšek a bývalý eurokomisař Štefan Füle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg | Zdroj: ČTK

České ministerstvo zahraničí dokument diplomatickou cestou ještě nedostalo, má k dispozici jen neoficiální kopii. „Putuje na ministerstvo takzvanou zajištěnou poštou. Předpokládáme, že dorazí začátkem příštího týdne,“ upozornila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ruském sankčním seznamu evropských politiků a diplomatů jsou i 4 Češi. Podrobnosti má redaktor Zdeněk Novák

Dokument podle ní nemá žádný mezinárodněprávní rámec. „My nechápeme, proč tam jsou zrovna tato 4 jména našich občanů. Budeme samozřejmě od ruské strany žádat vysvětlení,“ dodala.

O Češích na údajném ruském sankčním seznamu zatím neví ani premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Dozvěděl se o tom z médií. Počká si proto na oficiální potvrzení od ministerstva zahraničí.

„Zaznamenal jsem v médiích zprávu, že je nějaký seznam představitelů zemí Evropské unie, kterým Moskva chce zakázat vstup na území Ruska. Vnímám to jako reakci na fakt, že EU v uplynulých měsících omezila přístup na své území řadě představitelů Ruska, zejména těm, kteří se projevovali agresivně vůči Ukrajině,“ uvedl.

Případné další kroky chce Sobotka koordinovat s celou Evropskou unií. „Určitě se poradíme v rámci Evropské unie, jestli na to budeme nějakým způsobem reagovat,“ dodal.

Všichni čeští politici z údajného seznamu se o svých jménech na něm dozvěděli z médií, nikoliv oficiální cestou. Šéfa TOP 09 a zahraničního výboru sněmovny Karla Schwarzenberga zastihla zpráva na služební cestě do Japonska. Zařazení na seznam považuje za čest.

„Je to pro mě veliká čest a vyznamenání, že jsem na tomto seznamu. Protože, když jsem se podíval na ta ostatní jména, tak jsem zjistil, že jsem opravdu v dobrém, elegantním a poctivém klubu,“ poznamenal.

Na ruské černé listině je osm Němců. Berlín žádá vysvětlení

Číst článek

Rusko prý zakázalo vstup na své území 4 Čechům Karlu Schwarzenbergovi, Jaromíru Štětinovi, Marku Ženíškovi a Štefanovi Fülemu. | Foto: ČRo

Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška ukazuje zákazu vstupu na ruské území, že Česko odvádí kvalitní práci. „Pro mě je to důkaz toho, že děláme svoji práci dobře. A pokud Rusko nebude rozšiřovat své území až třeba do Rigy nebo do Kyjeva, tak se zákaz dá po nějakou dobu vydržet,“ uvedl.

Na seznamu je také bývalý eurokomisař pro rozšíření Evropské unie Štefan Füle. Ten komentoval hlavně smysl seznamu.

„Je ironií, že na seznamu je řada jmen, jejichž nositelé se v posledních letech a zejména měsících snažili o otevřený dialog s Ruskem a o nalezení nějakého řešení. Ten, kdo tehdy nebyl připraven k dialogu, kdo tehdy neodpovídal, byla Ruská federace,“ připomněl.

Rusko zatím nekomentovalo zveřejnění seznamu nežádoucích osob z Evropské unie

Číst článek

Nejvíc zástupců na seznamu má Polsko, je mezi nimi mimo jiné expremiér a bývalý předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Velké zastoupení pak mají i pobaltské státy. Ze známějších politiků je to třeba šéf zelených Francouz Daniel Cohn-Bendit, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, nebo bývalý britský vicepremiér Nick Clegg.

Někteří politici k situaci přistupují s nadhledem. Například švédská poslankyně v Evropském parlamentu a kritička Kremlu Anna Maria Corazza Bildtová považuje zapsání na seznam za důkaz, že svou práci odvádí dobře.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme