Do sbírek na pomoc Nepálu přispěli Češi už víc než 32 miliony korun

Na pomoc Nepálu, který před více než dvěma týdny postihlo ničivé zemětřesení, se v českých humanitárních sbírkách vybralo už přes 32 milionů korun. Za ně se pořídilo to nejpotřebnější vybavení. Vlna zájmu o finanční pomoc Nepálcům sice pomalu opadá, někteří Češi ale přispívat nepřestávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepálci odklízejí trosky na předměstí Káthmándú

Nepálci odklízejí trosky na předměstí Káthmándú | Zdroj: Reuters

Konta sbírek na pomoc Nepálu se nejrychleji plnila v prvních dnech po neštěstí. Zástupci největších humanitárních organizací v České republice ale dodávají, že peníze chodí pořád.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do sbírek na pomoc Nepálu přispěli Češi už víc než 32 milionů korun

Například na účet organizace Člověk v tísni přišlo od minulého čtvrtka do dnešního dne 1,12 milionu korun. Od vyhlášení sbírky to je dohromady 21,77 milionu korun.

„Člověk v tísni už pomohl 6200 rodinám, kterým poskytl především plachty a lana na vybudování provizorního přístřeší, a to i v odlehlých oblastech, kam se pomoc dostává jen vrtulníky. Tato pomoc bude důležitá i nadále, protože do Nepálu se blíží monzuny a lidé budou potřebovat rychle vybudovat přístřeší,“ vysvětlil Petr Štefan z Člověka v tísni.

Do budoucna plánuje organizace i organizování veřejných prací. „Při kterých místní lidé dostanou příležitost přivydělat si, odklidit trosky a zároveň pak podporou obchodníků nastartují lokální ekonomiku,“ dodal Štefan.

Základní vybavení a plachty

České charitě přibylo od poloviny minulého týdne přes půl milionu korun, na pomoc Nepálu už tedy vybrala celkem přes čtyři miliony. Charita, která nemá v Nepálu vlastní pracovníky, za ně nakoupila základní vybavení. Teď se pořizují především plachty.

„Na místě máme kolegy z charity v Nepálu, případně z dalších charit jako například charita Německo, charita Austrálie a podobně. Od nich dostáváme zprávy, co je potřeba a co bude hlavně potřeba v nadcházejících měsících po opadnutí prvotních potřeb,“ přiblížila Jitka Kozubková z České charity.

Silné zemětřesení zasáhlo Nepál 25. dubna. Zahynulo více než 7500 lidí, tisíce dalších byly zraněny. Katastrofa se podle OSN dotkla osmi milionů z celkových 28 milionů obyvatel. Otřesy půdy zbořily nebo poničily nejméně 200 tisíc domů. V zemi pomáhá více než 4000 záchranářů z 34 různých zemí světa.

Pomaleji, ale stále chodí peníze i na účet Diakonie Českobratrské církve evangelické. Minulý týden na něm bylo 3,1 milionu, k dnešku už o 100 tisíc korun více. Výše příspěvků se pohybují v řádu od deseti do stovek tisíců korun.

„Částky jsou to samozřejmě různé. Je to od nejmenších, které jsou často přes DMS, až po ty opravdu stotisícové částky. Nejvyšší částka, která přišla na náš účet, bylo 200 tisíc korun. Dávají firmy, dávají jednotliví lidé. Například jeden internetový obchod pro nás udělal akci, že z každého nákupu, který ten den proběhl, šlo 20 korun na náš sbírkový účet,“ potvrdil Eliáš Molnár z Diakonie.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme