Do Týdne sociálních služeb se zapojí seniorské domy i Centrum Paraple

Částka 720 milionů korun půjde letos na dofinancování sociálních služeb. Na co se tyto peníze využijí, chce ukázat Týden sociálních služeb. Zapojily se do něj seniorské domy a další zařízení z celé České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Prostřednictvím této akce každý rok přibližujeme náročnou a zodpovědnou práci lidí, kteří v této oblasti pracují,“ přiblížila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD a dodala:

„Naším cílem je ukázat, že sociální služby jsou v České republice kvalitní, že pomáhají statisícům lidí a že zachovávají lidskou důstojnost a soběstačnost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Začal Týden sociálních služeb. Zapojí se do něj seniorské domy i Centrum Paraple. Podrobnosti zjišťovala Eva Rajlichová

Do Týdne sociálních služeb se mimo jiné zapojilo také pražské Centrum Paraple, které pomáhá vozíčkářům. Děti ze škol a školek si během dne otevřených dveří mohou vyzkoušet, jak se cítí lidé odkázaní na invalidní vozík.

„Děti jsou překvapené, jak vozík jezdí a jak je rychlý. Pro ně je největším zážitkem vyzkoušet si jízdu na vozíku. Vždy se snažíme přizpůsobit exkurzi na míru tomu, kdo přijde,“ popisuje manažerka sociálních služeb Centra Paraple Alena Kyselová.

Pomocí terapií a speciálních programů se tu snaží klienty vrátit do běžného života a naučit je soběstačnosti.

„Čtyři roky jsem po zranění a chodím sem tři roky. Cvičím hlavně vršek těla, aby se hýbalo a prokrvovalo,“ říká 70letý vozíčkář Bedřich Smetana, který se nepřestal věnovat kitingu, tedy jízdě na prkně za využití tažného draka.

Lidé na vozíku si dnes ze sportovních aktivit můžou vybírat, potvrzuje instruktorka sportovních programů z Centra Paraple Lenka Honzátková:

„V současné době je pro vozíčkáře k dispozici 99procentní škála zastoupení sportů, jako je pro chodící.“

Ročně některou z nabízených sociálních služeb využije v pražském Centru Paraple téměř 1500 lidí.

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme