Dohodu o narovnání platů nepodepsalo víc než 100 soudců, mohou na tom vydělat

Od vzniku takzvané dohody o narovnání platů soudců uplynul rok. V letech 2012 až 2014 dostávali kvůli špatnému výpočtu nižší mzdy a stát jim loni nabídl kompromis. Podle nových informací Českého rozhlasu dohodu odmítlo podepsat víc než 100 soudců, což jsou zhruba čtyři procenta z celkového počtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na dohodu nepřistoupil například soudce českobudějovického Krajského soudu Petr Černý.

„Stát se v podstatě dohodl sám se sebou. To je první věc. Druhá věc je možná ještě zásadnější. Ustanovení zákoníku práce v podstatě zakazuje zaměstnanci, aby se dohodl se zaměstnavatelem o tom, že se vzdá svého již vzniklého mzdového nároku,“ konstatuje Černý.

Podle dohody o zpětném dorovnání platů by měl dostat asi 230 tisíc korun hrubého, bez dohody zhruba trojnásobek. O peníze ale prý soudci Černému nejde, dal by je například místní nemocnici.

Uvažuje i o tom, že by Soudcovská unie založila nadační fond. „Každoročně by dával ceny za vynikající práce, ať už profesionálů nebo studentů, které by se zabývaly otázkou právního státu,“ navrhuje Černý, který kvůli špatnému výpočtu platu podal i žalobu. A nebyl sám.

„Bylo podáno celkem 121 žalob. Ve sporech soudců o doplatek platu a víceúčelové paušální náhrady je žalovaným vždy soud, k němuž je soudce přidělen nebo přeložen, tedy nikoliv ministerstvo spravedlnosti,“ říká Jakub Říman z ministerstva spravedlnosti.

Soudcovská unie loni dohodu podpořila

Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie ČR | Foto: Šárka Ševčíková

Vedení Soudcovské unie loni v únoru kompromisní dohodu s vládou podpořilo. Jestli ji podepíšou, ale nechalo na jednotlivých soudcích.

„Soudcovská unie se výslovně vyjádřila v tom směru, že žádný soudce nesmí být k uzavření dohody nucen a postihován. Pokud by se tak stalo, Soudcovská unie mu v každém případě vyjádří podporu,“ řekla prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová.

Ministerstvo, vedení soudů i samotní soudci teď čekají na rozhodnutí Ústavního soudu. Ten musí vyjasnit, jestli má menšina soudců nárok na vyplacení vyšších, a ne kompromisních částek. Stát díky dohodě ušetřil asi čtyři miliardy korun.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme