Domácí limonády jsou v restauracích stále rozšířenější. Mnohdy jsou ale šizené

Češi si v restauracích začínají dávat pozor na domácí limonády. V některých podnicích totiž jde jen o kohoutkovou vodu ochucenou chemickým sirupem. 70 procent zákazníků se tak podle průzkumu agentury Datank před objednáním zajímá o to, jestli je v pití vůbec ovoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Limonáda ve džbánku

Limonáda ve džbánku | Foto: ENVIC, o.s.

„Domácí limonády si vyrábíme sami. Nyní máme v nabídce jahodovou s mátou, meruňkovou s meduňkou a okurkovou s jalovcem. Například tu okurkovou děláme tak, že na odšťavňovači nastrouháme okurky, přidáme cukr, kyselinu citronovou, a to je vše,“ popisuje provozní jedné z restaurací v Praze Daniel Průša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále rozšířenější domácí limonády mnohé restaurace šidí. Natáčela o tom Veronika Hlaváčová

Cena podle něj poctivé limonády je 50 korun. Dala si ji například zákaznice Jitka. „Jahodovo-mátová je podle mě domácí a vynikající. Už jsem ale v jiných restauracích narazila jen na obarvenou vodu,“ říká.

Domácí limonádu nabízí i nedaleká kavárna. Zákazníky tady obsluhuje Klára. Připouští, že se do některých limonád přidává i koncentrát:

„Máme zázvorovou, okurkovou, malinovou. Třeba do malinové nebo okurkové přidáváme ochucený sirup. To pak nejsou úplně domácí limonády. Ale přímo domácí je například oranžáda, citronáda, zázvorová limonáda, kam se nepřidává vůbec žádná chemie.“

Provozovnám hrozí za případné klamání zákazníka i pokuta. A to až do výše deseti milionů korun.

„Pokud by nápoj byl vyroben pouze smícháním průmyslově vyráběného sirupu a kohoutkové vody, nebylo by to v žádném případě přijatelné. Šlo by o porušení legislativy, klamání spotřebitele. Inspekce by zahájila s velkou mírou pravděpodobnosti správní řízení o uložení sankce,“ uvádí Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Podle něj by pak musela restaurace nebo kavárna nápoj s názvem "domácí limonáda" i přejmenovat.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme